Sun Mar 29 2020

03 29

Hannover Messe 2020 verplaatst naar 13-17 juli

28/02/2020

Door Lilian Vermeer

De Hannover Mese 2020 zal dit jaar plaatsvinden van 13-17 juli in plaats van de eerdere data 20-24 april vanwege het coronavirus. Dit is besloten in nauwe samenwerking met de gezondheidsautoriteit van de regio Hannover, de exposantenraad van Haannover Messe en de partnerverenigingen VDMA (Duitse engineeringfederatie) en ZVEI (Duitse vereniging van elektrische en elektronische fabrikanten).

 


     

Thema: industriële transformatie

Wat is het thema dit jaar? Krister Sandvoss, Global director van de Deutsche Messe: "De industriële transformatie die momenteel plaatsvindt is het thema. De industrie verandert in snel tempo. Dit heeft een aantal oorzaken zoals digitalisering, individualisering, CO2-neutrale productie en demografische veranderingen. Als gevolg hiervan staan bedrijven tegenwoordig voor heel andere uitdagingen dan een paar jaar geleden. De Hannover Messe is waar ze de nieuwe technologieën, processen en partners vinden die hen in staat stellen deze uitdagingen aan te gaan.”

Enkele hoofdthema's voor dit jaar:

De rol van data in machine learning/kunstmatige intelligentie

Data worden steeds belangrijker om daarmee de juiste beslissingen te nemen voor je bedrijf en machines. Met behulp van kunstmatige intelligentie zijn die data op de juiste wijze te interpreteren. Kunstmatige intelligentie helpt machines en systemen te communiceren en delen van informatie met elkaar zonder dat er een mens nodig is. Het zorgt voor de documentatie, monitoring en simulatie van de processen. Hannover Messe geeft presentaties over software-oplossingen voor flexibele productie en B2B-platforms voor de industrie door grote bedrijven zoals Amazon Web Services, Cisco, Google, HUAWEI, IBM, Intel, Kaspersky, Microsoft, SAP, Siemens PLM en Software AG.

5G voor industrie

5G voor de industrie

Door de nieuwe mobiele communicatiestandaard 5G zullen data veel sneller verzonden kunnen worden. In hal 3 en 21 is te zien wat mogelijk is als productiebedrijven 5G gaan gebruiken. Een voorbeeld is de noodstopknop bij machines. Momenteel is deze aan een kabel verbonden omdat er geen mobiele communicatiestandaard is die snel genoeg is om een machine te laten stoppen wanneer er op de noodstop gedrukt is door een medewerker in gevaar. 5G zal dat veranderen. 5G is dus erg belangrijk in de industriële omgeving. Ook voor aansturing van AGV. De snelste AGV ter wereld (10 m/s) van het Fraunhofer instituut is te zien in Hal 3. Ook is te zien dat verschillende AGV’s (van verschillende producenten) met elkaar communiceren via één communicatieplatform.

De weg naar CO2-neutrale productie

Het klimaatdebat dat momenteel in de samenleving plaatsvindt, zorgt voor een verdere impuls van de ontwikkeling van duurzame geavanceerde technologieën en CO2-neutrale bedrijfsmodellen.
Welke vorm deze technologieën en bedrijfsmodellen ook aannemen - of het nu gaat om slimme oplossingen voor energie, modellen met een circulaire economie of lichtgewicht ontwerp - de resulterende voordelen op het gebied van behoud van hulpbronnen, energie-efficiëntie en procesoptimalisatie zullen meer doen dan alleen klimaatverandering tegengaan; ze zullen ook goed zijn voor het bedrijfsleven.

Future Hubs

Zo’n 250 startups, waarvan zo’n 20 Nederlandse, presenteren zich in Hal 24.

 

Nederland

Ongeveer 100 Nederlandse bedrijven en instellingen gaan deelnemen aan de beurs. Nederland is nu 70 jaar verbonden aan de Messe en ter gelegenheid daarvan is een groot netwerkevenement gepland. Wanneer dit gaat plaatsvinden is op dit moment nog niet duidelijk, vanwege het verplaatsen van de gehele Messe naar juli.

 

Partnerland Indonesië

Indonesië is dit jaar officieel partnerland van de Hannover Messe. Het land heeft een nationaal paviljoen in hal 21. Er staan ongeveer 170 exposerende bedrijven uit Indonesië. 

 

Foto bovenaan (R.Zander): V.l.n.r. Mattias Dreher (Global Fairs BV), Krister Sandvoss (Deutsche Messe), I Gusti Agung Wesaka (Ambassadeur Indonesië) en Victor Koppelaar (Global Fairs Nederland)