Help Kees Dam voor behandeling naar de VS

05/11/2018

Door de redactie

Kankerpatiënt Kees Dam uit Nieuw-Beijerland wil zich in de Verenigde Staten laten behandelen met een nieuwe therapie. De onderhandelingen over toepassing in Nederland lopen nog, maar die tijd heeft hij niet. Daarom is een actie gestart om geld bijeen te brengen voor de behandeling. The Text Factory steunt deze actie.


     

Kees Dam (50) en echtgenote Nelleke hebben vijf kinderen. Hij werkt bij Exxon Mobil. Drie jaar geleden werd bij een routinecontrole een afwijking in zijn bloed ontdekt. Het bleek te gaan om de ziekte van Waldenström. Het was een milde vorm. Elke drie maanden controle was voldoende.

In de zomer van 2017 kreeg Dam ernstige rugklachten. In het ziekenhuis onderging hij een chemokuur die verlichting moest brengen. "Maar ik werd alleen maar beroerder en beroerder." Onderzoek wees uit dat de ziekte was overgegaan in de agressieve variant.

Chemokuren moesten Dam klaar maken voor stamceltransplantatie. Maar na diverse behandelingen kwam de kanker steeds terug. De boodschap van de arts in het Erasmus MC was daarop duidelijk: "In Nederland is hiervoor geen reguliere behandeling meer mogelijk."

Kees Dam oogt kerngezond. Hij doet mee aan een studie die de kanker tijdelijk hoopt te vertragen. Maar een definitieve oplossing is dat niet. In de Verenigde Staten is er wel een kansrijke behandeling voor zijn ziekte. In de VS zijn goede ervaringen met de CAR-T-cell therapie. Ook enkele Nederlanders hebben hier al baat bij gehad. Het European Medicines Agency (EMA) heeft de behandeling al aanbevolen. "De therapie komt op z’n vroegst eind 2019 naar Nederland", vult echtgenote Nelleke aan. "Het Amerikaanse laboratorium heeft al grond in Hoofddorp om de Europese vestiging te bouwen. Maar dat wordt pas 2020. Het lijkt zo dichtbij, maar voor mij duurt dat te lang", weet Kees Dam.

Omdat de therapie niet tijdig naar Nederland komt, wil Kees Dam naar de therapie toe. Omdat hij momenteel in een goede conditie verkeert, is de reis geen probleem. Alleen wordt de behandeling in de VS niet door de verzekering vergoed. Kees Dam zal zelf een half miljoen euro op tafel moeten leggen. "En dat heb ik niet."

Vrienden en familieleden van Kees Dam zijn daarom een actie gestart om het geld voor de behandeling bijeen te krijgen. Zie daarvoor de website www.medischehulpaankees.nl .  Het bankrekeningnummer voor de actie is NL47 INGB 0009 0640 18 t.n.v. Stichting Medische Hulp Aan Kees.