Komkommertijd

18/07/2017

Door Liam van Koert

In de komkommertijd nieuws vernemen over een nieuwe oogstrobot voor komkommers!  Het overkwam me vorige week. Een dankbaar geschenk dat vraagt om een kleine zomercolumn. 


     

Het is niet altijd even gemakkelijk een onderwerp voor een column te vinden. Helemaal wanneer iedereen eigenlijk al met zijn hoofd bij de vakantie is en je het nieuws, dat normaliter op straat ligt, van diep onder de stoeptegels moet halen. Komkommertijd noemen we dat. Nu heb ik in een creatieve bui wel eens een kruiswoordpuzzel vol automatiseringsjargon gepubliceerd, zodat de mensen op de camping ook wat te doen hadden. En net toen ik op het punt stond dat voor deze zomer nog eens te herhalen, zag ik het. Crux Agrirobotics maakt een robot voor het oogsten van komkommers. Wat een timing! Dat kon haast geen toeval zijn. Tijd voor de oogst.

De brenger van het nieuws is geen onbekende. Het is Richard Vaille, ook bekend als visionintegrator Beltech en het consortium One of a Kind Technologies die de primeur heeft. Een wereldprimeur naar het schijnt, aangezien de robotkarretjes ook komkommers plukken die diep in het struikgewas verstopt zitten. Hoe ze het voor elkaar hebben gekregen? Door een 2D- en een 3D-camera op een karretje te installeren en hier ook een flexibele grijper aan toe te voegen. Is de komkommer gezien en zijn de coördinaten berekend, pakt de grijper hem voorzichtigjes vast en snijdt hem ook meteen af. Nu is het precies herkennen van groene komkommers in groene struiken niet eenvoudig. Helemaal niet wanneer je ook nog moet zien of een komkommer al rijp en bovendien gezond is. Hier komt dan weer een stukje machine learning, met de teler als leraar om de hoek kijken. Want weet de robot het even niet meer, dan stuurt hij de foto naar hem door. De teler mag de komkommer dan zelf een classificatie meegeven, zodat de robot beetje bij beetje steeds beter weet wat de bedoeling is. Overigens is Crux Agrirobotics ook nog met een verpakkingslijn voor komkommers bezig, zodat er helemaal geen mensenhandjes meer aan te pas komen. In 2019 moeten beide systemen als totaaloplossing op de markt komen. Dan wordt het dus pas echt komkommertijd. Maar geen zorgen. Tegen die tijd is mijn industriepuzzel wel klaar.