Thu Oct 22 2020

10 22

Machinebouwers driftig aan het werk

23/03/2017

Door Bart Driessen

Het gaat goed met de machinebouw. De vraag naar hoogwaardige componenten groeit al een flinke periode. Tijdens de laatste Indumation in Kortrijk zagen we de signalen, onder meer bij Christian van Os, op de stand van elobau.


     

 elobau

“Dat de markt voor de machinebouw al een tijd aantrekt merken wij aan de toegenomen aantallen aanvragen. Ons moederbedrijf heeft ook het laatste half jaar veel nieuwe producten geïntroduceerd, waar heel veel belangstelling voor is. Een goed voorbeeld daarvan zijn onze modulaire joysticks. Vooral oem’ers die actief zijn met de bouw van mobiele machines kiezen voor deze joysticks. De joysticks worden gebruikt in agrarische werktuigen, machines voor de bouw en transportmachines. Vooral de modulaire opbouw van de joysticks maakt deze populair. Een of twee verschillende joysticks voor een of twee-assige aandrijving, verschillende draaiknoppen, en meerdere druk- en schuifschakelaars kunnen op een handle worden gemonteerd zodat ook complexe machines met verschillende functies gemakkelijk en overzichtelijk bestuurd kunnen worden. Ook zeer gevoelige drukknoppen voor precieze bewegingen horen er bij. Het is vooral de flexibiliteit van de joystick die hier de doorslag geeft. Elke joystick kan worden afgestemd op de specifieke functies die horen bij de machine. De joystick is ergonomisch vormgegeven en kan makkelijk versteld worden in lengte en breedte zodat de chauffeur er met gemak bij kan.”

Veldbusconnectie voor safety applicaties

Een andere noviteit voor de machinebouw zijn de buskoppelingen voor eloProg safety I/O-modules. Machinebouwers die safetymodules decentraal, in het veld willen monteren, kunnen dit makkelijk door middel van buskoppelingen. Tot een afstand van 250 meter kunnen dan zes verschillende safety I/O-modules worden aangesloten op de safetybus. Door de decentrale montage van safety I/O-modules bespaart de machinebouwer op bekabeling en montagekosten. De veldbussen die elobau met haar eloProg safety-systeem ondersteunt, zijn PROFINET, EtherCAT en Ethernet IP,Profibus DP, Modbus, Device Net en CANopen.

 Produktbild 2737 2 TAB1

Elektronische waterpas ofwel tiltsensor

Voor veel machines en mobiele applicaties is een constante en precies hoek- of positiemeting van groot belang. Machinebouwers die dergelijke meters willen integreren in een veldbus kunnen dat met de tiltsensor N5. elobau heeft deze sensor uitgerust met een CANbus interface. De veldbusverbinding maakt het mogelijk om de sensor op afstand in te stellen. Afstellen kan echter ook met een infrarood bediening. De N5 kan over een as in 360° werken of over twee assen in 90°. De sensor kan worden voorzien van vier verschillende schakelpunten en is bestand tegen temperaturen van -40 tot +85 °C.

 

 

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren