Een man met een verhaal

07/01/2016

Door Bart Driessen

Onverwachte ontmoetingen tijdens de SPS in Neurenberg horen er wel bij. Een voorbeeld: op de stand van Mitsubishi Electric lopen we de regiomanager Benelux van Mitsubishi Electric tegen het lijf, Pieter Veldhuizen. Wat blijkt? Een man met een verhaal.


     

Mitsubishi Electric werd tot twee jaar geleden in de Benelux uitsluitend vertegenwoordigd door wederverkopers zoals Koning en Hartman en Hiflex. Inmiddels is daar veel aan veranderd. In 2014  koos het management er voor de verkoop in de Benelux vanuit een eigen vestiging in Mijdrecht te gaan doen. Pieter Veldhuizen: “Na een marktonderzoek was het ons duidelijk dat we veel meer zouden kunnen als we de verkoop ook zelf in handen zouden nemen. Ons hoofdkantoor in Ratingen zag die mogelijkheid ook. Toen zijn we gelijk gestart in Mijdrecht met een eigen vestiging. Dat is nu al weer twee jaar geleden.”

 

Nieuwe oplossingen

Intussen is de distributie via de bestaande kanalen wel blijven staan. Wat is er nu echt veranderd? “Het verschil met het verleden is dat wij nu de tijd hebben om intensief te werken aan nieuwe oplossingen voor gebruikers. Dat betekent soms dat we veel tijd moeten stoppen in het testen en uitproberen. Maar dat het werkt blijkt uit de groeicijfers die we nu al kunnen schrijven. In de afgelopen twee jaar zijn we elk jaar met meer 25% in omzet gegroeid. Dat komt natuurlijk door de technische expertise van onze mensen, ondersteund vanuit ons hoofdkantoor in Ratingen waar zo’n 500 mensen werken, en de tijd die we bereid zijn te investeren in onze gebruikers. We hebben nu zes echte Mitsubishi-specialisten in dienst. Dat zijn mensen met 16 jaar ervaring, zowel met techniek als sales. Als het zo doorgaat moeten we er straks zeker mensen bij hebben. Maar we blijven vooral oplossingen bieden; vooral die te maken hebben met energiebesparing, duurzaamheid en robotisering. Want juist daar zijn bedrijven en instellingen in geïnteresseerd.”

 

Waarom Neurenberg?

Nog even over de SPS. Waarom is een regiomanager voor de Benelux op een beurs in Neurenberg? “Ik ben hier al eerder geweest en zag toen al dat er zoveel belangrijke mensen uit Nederland en België rondlopen. Het is ook een fantastische beurs; de mensen maken hier nog een echte beursbeleving mee. Het is ook iets gevoelsmatigs. En nergens vind je zoveel partijen uit ons vakgebied op één plaats bij elkaar. Voor ons is het dit jaar ook een prima beurs. Ik heb hier behoorlijk wat echte Nederlandse leads binnengehaald. Zelfs mijn Duitse collega’s kijken daar van op.”