Volautomatisch enkelstuks produceren met Sophia

30/03/2021

Door Liam van Koert

Tot voorkort was Sophia® (Sophisticated Intelligent Analyzer) van het in Varsseveld gevestigde 247TailorSteel ‘slechts’ een offertesysteem dat binnen een minuut een prijsopgave deed. Maar inmiddels controleert het systeem aanvragen ook op maakbaarheid en voedt het de productie en klanten met haar bevindingen. Hierdoor wordt het mogelijk om enkelstuks maatwerk in plaat of buis binnen 48 uur te leveren.

Door Liam van Koert

 


     

 

Zo’n tien jaar voordat toenmalig minister van Economische Zaken Henk Kamp de Nederlandse metaalsector aanspoorde zich in te zetten voor een Smart Industry en zich aan te sluiten bij de diverse fieldlabs die als paddenstoelen uit de grond schoten, was visionair en ondernemer Carel van Sorgen al flink wat digitale stappen verder. Vijf jaar lang had hij met programmeurs aan een offertesysteem gewerkt dat tekeningen kon inlezen, analyseren en vertalen in een betrouwbare offerte, zodat op termijn volautomatische enkelstuks productie van metalen plaat- of buisproducten mogelijk zou zijn. Plan was het systeem te verkopen aan een van de grote metaalbedrijven van Nederland. Maar toen hij daar stuitte op onbegrip en nul op rekest kreeg, besloot hij op 57-jarige leeftijd zelf nog maar een bedrijf te beginnen. Dat was dertien jaar geleden. Inmiddels telt 247TailorSteel drie vestigingen en was het in 2019 – het jaar waarin Van Sorgen met pensioen ging – goed voor een omzet van ruim €90 miljoen. Coronajaar 2020 belooft een nog hoger getal onder de omzetstreep.

 

Een goed parametrisch begin…

Frank Gelen is als operationeel directeur nog steeds onder de indruk van de roadmap die Van Sorgen destijds voor 247TailorSteel wist neer te leggen. Met een werktuigbouwkundige achtergrond en jaren werkervaring in de metaalsector is de productiepraktijk van het verspanen hem alles behalve vreemd. “Nog niet zo lang geleden – en bij veel bedrijven werkt dit nog steeds zo – kwam er bij het maken van een offerte heel wat kijken. Een klant stuurt zijn 3D-model of 2D-tekeningen op naar een potentiële leverancier. Meestal via e-mail. Die gaat vervolgens kijken wat er gemaakt moet worden, welke machines hier voor nodig zijn, wat de verblijftijd op elk van die machines is, welke capaciteit er op dat moment op de productievloer aanwezig is. Misschien zijn er nog onduidelijkheden en wordt er nog een paar keer op en neer gemaild tot dat er uiteindelijk een offerte ligt. Afhankelijk van de ordergrootte en levertijd wordt er misschien ook nog over een korting onderhandeld. Dit is zo maar een proces van enkele dagen, dat bovendien kostbaar is als je de uren handwerk gaat tellen.” Gelen legt uit dat Sophia® al deze stappen elimineert door de aanvraag ‘uit te kleden’ en deze om te zetten naar een parametrisch model waarmee tal van zaken gesimuleerd kunnen worden. De tijd om tot een betrouwbare offerte te komen wordt hiermee teruggebracht naar 1 minuut. Hierbij wordt bovendien de kwaliteit van de modellen en de maakbaarheid gecontroleerd. Sluiten alle polygonen wel netjes aan voor foutloos inlezen door de machine? En is het de bedoeling dat dat gat in de plaatuitslag zo dicht bij een zetlijn met een bepaalde buigradius ligt, waardoor het gat ovaal zal worden? Sophia® checkt de kritische punten, koppelt deze automatisch terug richting de aanvrager en komt met een verbeteringsvoorstel. Dat voorkomt problemen aan de machine, maar vooral ook verrassingen bij de klant die er een beter product aan overhoudt.

 

Enkelstuks maatwerk tegen oneindige capaciteit

De ervaring leert dat automatiseren nooit feilloos is. Ook Sophia® kan er wel eens naast zitten. Is het doen van een bindende prijsopgave en een automatische koppeling aan de productie dan ook niet gevaarlijk? 

 

Leest de rest van dit artikel in de decemberuitgave van Vraag & Aanbod

https://issuu.com/online-mbm/docs/vanl31_ezine