De aanstaande Technishow is het precies vier edities geleden dat Gibas Automation haar distributeurschap van het toen nog onbekende Universal Robots bekend maakte. Een betere timing is haast ondenkbaar. Inmiddels zijn de uitgekiende Deense cobots niet aan te slepen, hebben alle traditionele robotpartijen zich massaal op de cobot gestort en mengen steeds meer nieuwe startups zich in de cobotstrijd. Het stemt directeur Stefaan Poppe bijzonder optimistisch. 2018 wordt volgens hem een bewogen jaar vol nieuwe kansen en introducties. Mits de markt zich één ding goed in de oren knoopt. Een cobot is geen robot en gaat om veel meer dan veilig samenwerken.
Het gaat Gibas Automation voor de wind. Recentelijk werd op hun locatie te Nijkerk circa 400 vierkante meter extra werkplaats en 350 vierkante meter extra kantoor in gebruik genomen. Dat was broodnodig. De afgelopen acht jaar – dus sinds de introductie van de eerste Universal Robot – verdubbelde het personeelsbestand zich van 20 naar 40 werknemers. En volgens directeur Stefaan Poppe is er nog altijd een tekort. “We kunnen extra gemotiveerde handen en slimme koppen altijd goed gebruiken. PLC-programmeurs, robotprogrammeurs en installateurs, allemaal zijn ze welkom. Want vergis je niet: hoewel cobots naast veilig ook gebruikersvriendelijk zijn en nauwelijks programmeerwerk vereisen, worden de projecten die we er mee doen steeds omvangrijker. We hebben nu bijvoorbeeld een project lopen waarbij 7 Universal Robots samenwerken en ook de hele periferie moet worden geautomatiseerd. Dit is overigens ook een belangrijke reden dat we de werkplaats moesten uitbreiden. We doen veel meer omvangrijke projecten én opstellingen staan door hun grotere complexiteit langer bij ons binnen.”
Nu zijn cobots niet de enige automatiseringsproducten die Gibas Automation integreert. Het bedrijf heeft een uitgebreide staat van dienst als het gaat om het automatiseren van bewerkingsmachines en het integreren van industriële robots. Maar de cobot bedient hele andere segmenten. En daar barst het nog van het laaghangend fruit. Poppe: “Eigenlijk kom het nooit voor dat wij ons als Gibas afvragen: moeten we hier nu een cobot of een robot neerzetten? Dat is klip en klaar vanuit de toepassing. Maar in veel marktsegmenten mist men de ervaring. De cobot is daar iets futuristisch, bijna magisch. Als we daar over de vloer zijn spreekt men in termen van cutting edge of sta-of-the-art en gaat men helemaal voorbij aan het feit dat er volop installaties zijn die al bijna een decennium draaien.” Hoe dat komt? Volgens Poppe is één reden dat de cobot vaak gepositioneerd wordt als een robot waar geen hek omheen hoeft, terwijl het juist de gebruikersvriendelijkheid en snelle inzetbaarheid is waar de echte winst zit. “Ik heb me vaak verbaasd over hoe goed Universal Robots destijds naar de marktbehoeften heeft geluisterd en hoe lang het heeft geduurd voordat deze signalen door de traditionele robotbouwers zijn opgepikt. En zelfs nu alle grote namen een cobot in het leveringsprogramma hebben – de meeste zitten wel in een ander prijssegment maar dat terzijde – wordt vooral veiligheid als USP naar voren geschoven. Belangrijk natuurlijk, maar waar bedrijven feitelijk om zitten te springen is automatisering met een snelle ROI. En dat is precies wat onze cobots bieden. Ze zijn in beginsel snel geïnstalleerd en omdat de besturing gewoon een PC is, staat hij met een druk op de knop in verbinding met allerlei bedrijfssystemen, bijvoorbeeld ERP. Tel daar het gunstige prijskaartje bij op en het aantal toepassingen waarbij je een UR binnen een jaar hebt terugverdient is gigantisch. We hebben klanten die al anderhalf jaar bezig zijn overal waar de het kan en de ROI onder het jaar ligt een cobot in te zetten. No questions asked. Nadenken over toepassingen met en ROI van 2 jaar? Daar komen ze helemaal niet aan toe.”
Nu blijkt Universal Robots niet het enige Deense bedrijf dat goed naar de markt kan luisteren. Want uit het zelfde succesvolle ecosysteem dat haar roots heeft in een flink investeringsfonds vanuit de Deense overheid, komt nog een ander product dat via Gibas naar de Benelux komt: MiR, kort voor Mobile Industrial Robot. Dit mobiele robotplatform dat middels mapping zelf zijn weg in de werkplaats of fabriek vindt, is feitelijk ook een soort cobot. En ook hier is volgens Poppe gebruikersgemak troef. “Je kan MiR robots op allerlei manieren gebruiken. Voor het verplaatsen van kratten of trays, of je zet er een Universal Robot bovenop. Maar ze kunnen ook moeiteloos karretjes tot wel 500 kg trekken. Je kan ze oproepen met een druk op de knop bij de machine, met je tablet of smartphone, of automatisch vanuit ERP. En ook het programmeren van de robots in het fleet management systeem is een fluitje van een cent. Zodra een er een order binnenkomt bepaalt het systeem op basis van uitvoering, locatie en accustatus zelf welke robot hem op dat moment het beste kan afhandelen.“
In het verlengde van gebruikersvriendelijke cobots als UR en MiR heeft Poppe een primeur voor 2018 in petto, die wederom uit Denemarken komt: Effimat. Dit slimme verticale bewaarsysteem kan telkens 5 boxen van 400 bij 600 millimeter en een laadcapaciteit van 25 kilogram random uit verschillende bufferposities halen. Deze bevinden zich ergens in de minimaal 3 en maximaal 18 meter hoge stellage die deel uitmaakt van het systeem. Poppe: “Met het Effimat systeem kunnen operators tot wel 200 picks per uur afhandelen. Ergonomisch, eenvoudig, veilig en doeltreffend. Wat dat betreft past het product helemaal in de Gibas-filosofie. Maar het is natuurlijk ook een hele mooie aanvulling op het bestaande portfolio. Effimat vormt namelijk een perfecte basis voor volledig geautomatiseerde logistiek. Het systeem is eenvoudig te koppelen aan onze cobots en praat uiteraard ook feilloos met ERP.”
Betekent het distributeurschap van al deze Deense innovaties dat Gibas een soort Deense buitenpost wordt? “Absoluut niet”, glimlacht Poppe. “Sinds ons distributeurschap van de Universal Robot zitten we natuurlijk dicht bij het Deense vuur. De kansen die dit biedt zullen we zeker niet onbenut laten. Maar blindstaren doen we ook niet, getuige bijvoorbeeld de mooie grijpers van Robotiq die we in ons portfolio hebben. Dat is 100 procent made in Canada. Of wat te denken van een ander nieuw product dat we in 2018 in de Benelux gaan aanbieden: Pickit. Dit plug & play 3D-visionsysteem komt van Belgische bodem, past ook weer helemaal bij onze gebruikersvriendelijke filosofie en zal nog meer cobotdeuren openen. Nieuwsgierig? Kom gerust een langs in onze nieuwe demoruimte of op onze stand tijdens de Technishow 2018.”