Direct toegang tot de cloud voor PROFINET

06/04/2017

Door Bart Driessen

Hoe koppel je industriële automatisering aan cloud-computing? Via een netwerk! Alleen ligt de cloud in een andere automatiserings-laag dan PROFINET. De oplossing hiervoor was te zien op de Hannover Messe en heet PROFICLOUD, een nieuwe ontwikkeling van Phoenix Contact.


     

We spraken hierover met Arno Fast, Product Manager van PROFICLOUD bij Phoenix Contact. “Onze uitdaging was om PLC-gebruikers directe toegang te verschaffen tot services die in de cloud draaien zonder daarvoor ingewikkelde toeren uit te moeten halen. Services zoals het opvragen van actuele meteorologische gegevens of actuele energietarieven, maar ook het laten uitvoeren van complexe wiskundige bewerkingen. Dat soort services leveren data die voor PLC-gebruikers erg waardevol kunnen zijn. Omgekeerd kunnen machine- en installatiebesturingen veel data genereren die zich lenen voor bewerking in de cloud. Op die manier werk je als bedrijf aan de groei van big data. Big data komt steeds meer in de picture omdat productiegegevens in potentie enorm waardevol zijn. Maar dan moet je vanuit fabrieksautomatisering wel toegang hebben tot de IT-systemen die in de cloud draaien. Als oplossing hiervoor hebben we een koppeling ontwikkeld voor die twee werelden. Wij noemen dat de Cloud Coupler. Dat apparaat verbindt elke machinebesturing die werkt op basis van PROFINET met de cloud. PROFINET is in principe een open systeem en dat geldt ook voor PROFICLOUD. Ook de Cloud Coupler is gebaseerd op open technologie. Dus elke besturing, onverschillig welk merk, die over PROFINET communiceert, kan door de Cloud Coupler verbonden wordt met de cloud. Een belangrijk voordeel daarvan is dat software-engineers geen aparte configuraties of routers hoeven te installeren. Om data uit de cloud te koppelen aan hun PROFINET-applicatie is de Cloud Coupler voldoende.”

Cloud services

“Cloud services zijn heel interessant omdat in de cloud veel meer complexe bewerkingen mogelijk zijn. Sterker nog, grote berekeningen en visualisaties zorgen voor extra belasting van industriële netwerken. Denk maar aan predictive maintenance, realtime dashboards en grafische presentaties die tegenwoordig zeer gevraagd zijn. Cloud-diensten bieden daarvoor uitkomst. Daarvoor heb je wel bepaalde abonnementen of licenties nodig. Om toegang tot PROFICLOUD te krijgen heb je voor een gewenste periode een runtime licentie nodig. Voor specifieke diensten zoals toegang tot actuele weergegevens of het uitvoeren van complexe berekeningen zijn ook aparte licenties verkrijgbaar. Maar je kan ook zelf eigen cloud-diensten plaatsen. Voor dat doel levert Phoenix Contact een PROFICLOUD-Software Development Kit.”

Secure cloud

Hoewel de industrie nu veel belangstelling heeft voor cloud-computing heeft, is er ook veel argwaan. Veel bedrijven zijn bang voor aanvallen en hacking. “Natuurlijk nemen we dat soort risico’s serieus. De Cloud Coupler die elk lokale PROFINET besturing koppelt aan PROFICLOUD is beveiligd door middel van TLS (Transport Layer Security). Deze manier van beveiliging wordt ook gebruikt voor internetbankieren en houdt elke indringer buiten het netwerk. Daarnaast hebben wij voor kleinschalige, eenvoudige applicaties die niet via PROFINET worden bestuurd een PROFICLOUD-besturing. Het is in feite een klein PLC’tje die alle data afkomstig van I/O’s automatisch beschikbaar stelt aan de cloud en andersom. Denk maar aan pompen waarvan je de gegevens zoals flow, bedrijfsuren en temperaturen in de cloud wil opslaan en bewerken. Ook voor dat soort data geldt dat deze door middel van TLS beschermd zijn tegen aanvallen vanuit de boze buitenwereld.”