Wed Feb 20 2019

02 20

Ludwig Henkes: "Technologie heeft mensen nodig en mensen hebben technologie nodig.”

19/04/2018

Door Yves De Groote

Het Belgisch metaalbewerkingsbedrijf Capaul NV, gevestigd in Eupen en actief in de luchtvaart- en automobielindustrie, doet voor headhunting een beroep op HR-bedrijf Frettwork International B.V. Naast een passend curriculum vitae is het vooral belangrijk dat de medewerkers binnen de organisatie en bedrijfscultuur passen, onderstreept directeur Ludwig Henkes. Hij is ook voorzitter van de ondernemersvereniging AVED, Arbeitgeberverband in der Deutschsprachigen Gemeinschaft.


     


“De grootste uitdaging binnen HRM is het vinden en binnen het bedrijf houden van vakmensen”, zegt Ludwig Henkes. Hij is directeur en bestuursvoorzitter van het Belgische metaalbewerkingsbedrijf Capaul NV in Eupen (Oostkantons) en president van de ondernemersvereniging AVED, Arbeitgeberverband in der Deutschsprachigen Gemeinschaft. “Technologie heeft mensen nodig en mensen hebben technologie nodig.” Capaul is gespecialiseerd in het draaien en frezen van precisiecomponenten voor onder meer de luchtvaart- en automobielindustrie. Hiervoor beschikt het bedrijf over de modernste machines. Meertaligheid van de medewerkers is een belangrijk aandachtspunt bij de selectie. “Leidinggevenden moeten minimaal drie talen Engels, Frans en Duits spreken.”

 

Headhunting

Voor het vinden en aanwerven van medewerkers op leidinggevend niveau werkt het metaalbewerkingsbedrijf sinds 2016 nauw samen met Frettwork Network. Het HR-bedrijf heeft vestingen in Landgraaf in Nederlands Limburg, Aken en de regio Frankfurt in Duitsland. Ludwig Henkes leerde directeur Barbara Frett kennen tijdens een bijeenkomst van de ondernemersvereniging AVED “We hadden al snel een goede band. We begrijpen elkaar”, zegt Henkes. De belangrijkste meerwaarde van Frettwork ligt in haar expertise om nieuwe medewerkers te vinden die prima matchen met de bedrijfsorganisatie en cultuur. “Ons motto is precisie door de vreugde van creatie.” Het is evident dat hun curriculum vitae aansluit bij het functieprofiel. “Verder beschikken Barbara Frett en haar team over een uitgebreid netwerk in zowel België, Duitsland, Nederland en Europa.”

 

Balans tussen werk en privé

“Voor de generatie Y, geboren tussen 1980 en 2000, is een passende balans tussen werk en privé belangrijker dan ooit tevoren”, stelt Henkes. “We bieden daarom onze medewerkers, mannen en vrouwen, de mogelijkheid deeltijds en met flexibele werktijden te werken, voor zover mogelijk.” Een passend salaris en secundaire arbeidsvoorwaarden, waaronder mogelijk gebruik van een bedrijfsauto, zijn volgens de directeur essentieel om medewerkers binnen het bedrijf te houden. Hij wijst naar de schaarste aan goed gekwalificeerd personeel in België.

 

Studenten aan de regio binden

Vanuit AVED zet Ludwig Henkes zijn schouders onder initiatieven die studenten en afgestudeerden aan de regio binden. “Samen met de minister-president van Duitstalige Gemeenschap Oliver Paasch bezoeken we verschillende universiteiten en hogescholen in België. Ook zijn we als ondernemersvereniging vertegenwoordigd in de Raad van Bestuur van het Arbeidsbureau van de Duitstalige gemeenschap in Eupen, het bestuurscentrum van de Duitstalige gemeenschap in België.”