Eerste tools voor realtime industrieel ethernet

09/12/2016

Door Bart Driessen

Hirschmann, onderdeel van Belden, introduceerde op de SPS/IPC-Drives een serie RSP-managed switches en Industrial HiVision, software voor het managen van realtime werkend industrieel ethernet. Nu de werkgroepen hun IEEE 802.1-standaards voor TSN hebben gepubliceerd, komen ook al de eerste producten op de markt.


     

Het innovatietempo in de elektronica ligt hoog. Kwamen we nog maar twee maanden geleden met het eerste artikel over TSN of Time-Sensitive Networking, nu liggen de eerste producten al in de winkel. De virtuele winkel dan. Op de Neurenberger beurs spraken we met Oliver Kleineberg, Advance Development Manager bij Hirschmann. Kleineberg is zeer nauw betrokken bij de ontwikkeling van de producten voor TSN. Kleineberg: “Ook al zijn de standaards nog maar net bekend, Time-Sensitive Networking werkt al. Qua hardware kun je realtime ethernet opzetten met onze RSP-managed switches. Dat zijn switches die al een tijd in de markt verkrijgbaar zijn. Het doorslaggevende verschil is echter Industrial HiVision, de software die wij voor TSN ontwikkeld hebben.”

Configureren en diagnosticeren

Welke functie van Industrial HiVision is het belangrijkste? Kleineberg: “De belangrijkste vraag waar Industrial HiVision antwoord moet geven is ‘Hoe configureer ik de switches van mijn industriële netwerk zodat realtime en determinisme verzekerd zijn?’. De configuratie van het netwerk moet compleet en correct worden uitgevoerd; dat geldt voor alle switches en actuators. Het gaat om de invoering van de parameters die horen bij de IEEE 802.1Qbv Time-Aware Schedulers. Omdat dit werk niet handmatig te doen is, hebben wij daarvoor Industrial HiVision ontwikkeld. Deze software zorgt er voor dat fouten worden vermeden en tijd bespaard. Deze software zorgt er ook voor dat, mochten er ergens in het netwerk fouten zijn gemaakt, deze worden gedetecteerd. Dat soort fouten kunnen het gevolg zijn van onjuiste instellingen van de timescheduling van aangesloten componenten of machines. Om dat soort fouten snel te diagnosticeren en te verhelpen bieden wij Industrial HiVision. Zonder dit pakket met tools zijn diagnose en herstel onhaalbaar. Een belangrijke tool voor diagnose is MultiConfig. Deze tool visualiseert de topologie van het netwerk. Ook kan de gebruiker daarmee vrij eenvoudig en snel de bijbehorende time-schedules voor alle netwerkcomponenten invoeren. En door de grafisch presentatie van het geheel is het uitvoeren van diagnoses gemakkelijk uitvoerbaar.”

Industrieel ethernet steeds breder gebruikt

Industrieel ethernet wordt steeds breder gebruikt, waardoor de behoefte groeit aan oplossingen die er voor zorgen dat tijdkritische data en minder kritische data gelijktijdig via hetzelfde netwerk verplaatst worden. En dat terwijl het determinisme voor tijdkritische data gegarandeerd wordt. Omdat Time-Sensitive Networking of TSN gebaseerd is op IEEE 802.1-standaards ontstaat de mogelijkheid met industrieel ethernet kritisch dataverkeer uit te voeren binnen gegarandeerde tijdspannes en met een minimale jitter. Minstens zo belangrijk is dat de vereiste netwerkcomponenten, die volgens de nieuwe IEEE 802.1-normen ontwikkeld zijn, onafhankelijk van merk of fabricaat op elkaar worden aangesloten kunnen. Met andere woorden vrij inzetbaar en uitwisselbaar.