Sun Feb 28 2021

02 28

Ethernet beste papieren voor kabel 4.0

09/03/2016

Door Liam van Koert

Met al dat gepraat over Industrie 4.0 en Big Data zou je haast vergeten dat die data ook van A naar B moeten. Volgens kabelproducent Lapp is Ethernet een voor de hand liggende kandidaat voor deze omvangrijke communicatietaak. Mits de kabel voldoet aan de zeer uiteenlopende eisen die de industrie stelt natuurlijk.


     

“Ethernetkabel is natuurlijk niets nieuws voor Lapp”, zegt afdelingshoofd Product Management Automation & Networks, Ralf Moebus. “Maar een complete Etherline serie die alle categorieën en toepassingen afdekt is dat wel. Of het nu om vision, hoogdynamische pick en place of hygiënische voedselproductie gaat, een slimme fabriek kan nu volledig met ethernet worden uitgerust. Van sensor tot aan backbone.”

Er blijken nogal wat smaken in het Ethernet-assortiment van Moebus. Natuurlijk is er een Cat.5 kabel – geschikt voor 100 Mbit per seconde dus - die door zijn kleine diameter van 5 millimeter een buigradius van maar 4 centimeter heeft. Ook is er een tweeparige PROFINET-variant en zijn er diverse patchkabels (M5, M12 en RJ45), EPIC-koppelingen (tot IP67) en connectoren te krijgen. Hetzelfde geldt min of meer voor de CAT.6(A) en CAT.7 kabels (10 Gbit/s) die wel wat dikker zijn, maar waarvan de 6A-variant flexibel genoeg is voor het toepassen in een kabelrups en de 7-variant een hogere data-integriteit kent door een betere EMC-afscherming.

Robuust een brandveilig
Heel enthousiast wordt Moebus als we de eisen wat opschroeven. Want wat is er verkrijgbaar wanneer de omgevingen wat lastiger worden? In de food & beverage bijvoorbeeld. Of op brandgevaarlijke plekken? Moebus:”Daarvoor hebben we de Etherline Robust. Ook deze is er in een 2 parige CAT.5 uitvoering tot en met een 4 parige CAT.7. Ze zijn bestand tegen olie, vet, ammoniak en schoonmaakmiddelen. Bovendien zijn ze halogeenvrij en toepasbaar voor temperaturen van -50 tot + 90 graden. Ook is er een FR-versie die vlamvertragend werkt.” Is de Etherline Robust daarmee dé kabel voor brandgevaarlijke plekken? “Nee. Hiervoor hebben we de Etherline Fire CAT.5e kabel. Deze kan in het geval van brand nog 120 minuten lang 1 Gbit per seconde aan data verwerken. Je ziet, zelfs de brandmelders en de intercom van de slimme fabriek kunnen prima met Ethernet worden uitgerust.”