Met pijpleidingen de wereld rond

15/03/2017

Door Liam van Koert

Bauhuis weet wel raad met grote buizen. Hun machines stralen en coaten wereldwijd leidingen voor olie, gas en watertransport. Hoewel buis een redelijk universeel product lijkt, heeft elk land zijn eigen wensen, standaarden en gebruiken.


     

 

Brent Dekker is als programmeur vaak op pad. Net terug uit China en Rusland, staat binnenkort Canada op het programma. En is hij in Nederland? Dan zit hij voornamelijk in Goor. Als besturingsspecialist geeft hij de imposante installaties van Bauhuis hun intelligentie. “Bauhuis is een echte processpecialist. Ze weten heel goed welke nozzles, temperatuur en druk ze nodig hebben om meterslange en tonnen wegende buizen te stralen en te coaten. Van software en elektra hebben ze minder kaas gegeten. Mijn rol is om bij de juiste mensen de juiste informatie op te halen en dit tot één slim geheel te smeden. In Nederland bereiden we alles voor. Is de machine klaar voor transport? Dan vliegen wij erachteraan. De installatiepraktijk is altijd weerbarstiger dan de theorie.”


Russische retrofit

Een van de klussen waar Dekker recentelijk aan de slag mocht was in Rusland. Hier kreeg een 15 jaar oude straalinstallatie een facelift. Nieuwe motoren, nieuwe straalkoppen, nieuwe sensoren en een nieuwe besturing. “De buizen variërend van 40 tot 50 duim in diameter en 12 tot 24 meter in lengte”, schetst Dekker de situatie. “Transportbuggies brengen de buis naar de machine, waar hij na inklemming op toeren wordt gebracht. Aan de binnenzijde wordt de buis vervolgens met een lans schoongestraald. Een ventilator zorgt voor de afzuiging.” Dekker geeft aan dat door het toepassen van nieuwe componenten én een betere strategie de straaltijd per buis is gehalveerd. En de Rusland ervaring? ”In Rusland is men heel duidelijk in wat men wil. Dat is fijn, mits je je mannetje kunt staan.”


Chinese nieuwbouw

In China gaat het anders. Niet alleen vormt de taal hier een struikelblok, ook houdt de ja-knik-mentaliteit je in het ongewisse. Dekker: “Chinezen zeggen overal ja op. Of het gebeurt weet je vervolgens nooit. “Toch is er ook in China een hoogwaardig stukje werk neergezet. Een hele nieuwe fabriek om precies te zijn. “In China ging het om een installatie die beton en wapening aan de buitenzijde van buizen aanbrengt om ze voldoende gewicht te geven. Het beton wordt middels twee harddraaiende wielen op de buis gespoten die zich in de lengterichting onder de spuitmond doorbeweegt. Naast de grote massa’s – een laagdikte van 10 tot 15 centimeter levert al snel een gewicht van 10 ton op – was vooral de nieuwe manier van aanbrengen de coating in twee richtingen aanbrengen. Dat is nieuw. Dit geldt ook voor de aansturing
van de transportbuggies."

 

Canadees vooruitzicht

Binnenkort heeft Dekker het voor wat betreft cultuur wat gemakkelijker. Hij mag dan naar Canada. “Dezelfde mentaliteit en in moeiteloos Engels, dat is ook wel eens lekker. Maar er zullen genoeg technische uitdagingen overblijven”, voorspelt Dekker. Ook in Canada komt een hele nieuwe fabriek. Dit keer voor een meerlagensysteem voor het coaten van zowel de binnen als de buitenzijde van de buizen, inclusief gecontroleerde uitharding. Dekker: “Ik heb er nu al zin in!”

(Dekker is inmiddes terug)