Nieuwe behuizing maakt frequentieregelaar 73% compacter

19/01/2017

Door Bart Driessen

Tijdens de laatste SPS/IPC-drives zagen we op de stand van Danfoss een nieuwe serie drives. Opvallend was de compacte uitvoering. Een ruimtebesparing tot 73%. Productmanager Thorsten Gehler gaf tekst en uitleg.


     

Eerste vraag: waarom is het überhaupt zo belangrijk om omvormers alsmaar kleiner uit te voeren? Gehler: “Hoe compacter een drive, des te makkelijker is hij te monteren. Drives worden op steeds meer verschillende plaatsen gebruikt en vaak is daar de ruimte heel beperkt. Voor monteurs is dat een enorme uitdaging. Denk maar aan het aansluiten van kabels en ventilatie. Het afgelopen jaar hebben we onze E-frame omvormers compleet vernieuwd, waarbij we de behuizing ook compacter hebben gemaakt. Het ruimtebeslag door de nieuwe drives in de E-frame is zelfs tot 73% kleiner.”

http://www.youtube.com/watch?v=s_Rr16hvKgw

Wat is E-frame?

Wat bedoelen jullie met E-frame? “Danfoss deelt de drives in in groottes; de E-frame frequentieregelaars bestaan uit drives met vermogens tussen de 315 kW tot 800 kW. De drives die nu al in deze compacte versie leverbaar zijn, zijn de HVAC Drive FC 102, AQUA Drive FC 202, AutomationDrive FC 302 en de Refrigeration Drive FC 103. In de nabije toekomst zullen we ook het F-frame met een nog hogere vermogensklasse aanpakken.”

E frame video BackChannelCooling 738x415

Heatpipes en elektronica

Hoe heeft Danfoss de regelaars compacter kunnen maken? “Er zijn in de drives van de E-serie twee belangrijke verbeteringen toegepast: in de eerste plaats een vernieuwd koelconcept en in de tweede plaats nieuwe elektronica. Het koelconcept bestaat uit een stelsel van ‘heatpipes’, dunne buisjes waar doorheen de koelvloeistof stroomt. Dat gaat tussen de 50 en 100 keer sneller dan met koelplaten. Voor de circulatie van de koelvloeistof is geen pomp nodig; deze komt vanzelf door de warmte op gang. Doordat de warmte nu veel sneller wordt verplaatst en voor 90% wordt afgevoerd, kan het koelgedeelte ook veel compacter worden uitgevoerd. Zoals gewoonlijk kan de warmte zowel via een muurdoorvoer worden afgevoerd als via een ventilatieopening aan de bovenkant van de drive. De tweede bijdrage aan ruimtebesparing komt door de nieuwe elektronica. Ook hier zien we de wet van Moore terug. De nieuwe elektronica is namelijk veel krachtiger en tegelijk veel kleiner dan de elektronica die we vroeger gebruikten. Daardoor is er in het gedeelte waar de elektronica is gemonteerd 11 centimeter meer ruimte. Deze extra ruimte komt nu goed van pas voor de montage van zowel de netkabels als de motorkabels. Zonder dat deze te dicht op elkaar komen te liggen kan de monteur daar zes kabels naast elkaar aansluiten.”

 

 

Bewaren