Weidmüller, u-mation en de wet van de remmende voorsprong

20/12/2017

Door Bart Driessen/Liam van Koert

Bij sommige SPS/IPC-Drives bezoeken wordt het wel heel duidelijk hoe hard de rol van software en virtualisering in de industrie toeneemt. Een van de stands waar dat gevoel je bekruipt en beklijft is de stand van Weidmüller. Was dit bedrijf een decennium geleden vooral bekend van verbindingstechnologie als stekkers en klemmen, tegenwoordig is het een van de voorlopers als het gaat om het verbinden van industriële en IT-oplossingen. Zij noemen het u-mation.


     

 

// Factory Facts //

  • Van hardware naar digitalisering
  • IIoT-gateway en data-analyse
  • Realtime besturing én engineering door controller met 2 processorkernen

     

Van de wet van de remmende voorsprong lijkt Weidmüller geen last te hebben. Toen ze enkele jaren geleden begonnen met het ontwikkelen van concurrerende automatiseringsproducten als u-remote (verschillende I/O-oplossingen), u-control (diverse besturingen), u-view (HMI’s en visualisatiesoftware) en u-link (o.a. routers en VPN-servers), konden ze greenfield beginnen met de laatste stand der techniek. Geen wonder dat Detlef Grundke, productmanager automatisering bij Weidmüller een taal spreekt die het IT-domein gemeengoed is, maar in de industrie nog even wennen.

Beveiligde IoT-gateway

“Wat we dit jaar nieuw hebben? Deze IoT gateway bijvoorbeeld. Hij beschikt over een firewall en VPN-technologie en is dus cybersecure. Het in realtime versturen van productie- en machinedata kan via wifi en de koppeling met de cloud – die kan van Microsoft, Amazon, IBM, SAP of van de klant zelf zijn – maken we middels NodeRED. Dit laatste is een populaire flow-based programmeertool voor IoT, ooit ontwikkeld door IBM, maar inmiddels opensource, waarmee je heel snel diverse datastromen aan elkaar knoopt. Bijvoorbeeld aan onze eigen analysesoftware die op elk van de genoemde cloudplatformen kan worden geïnstalleerd. Zie je de cloud niet zitten omdat de regelgeving nog niet is dichtgetimmerd en van wie de data is? Dan kun je de software ook prima lokaal draaien.“

foto 16

Webbased engineering

Een andere noviteit die Grundke graag laat zien, is hoe Weidmüller tegenwoordig het programmeren van de u-control-besturingen doet. Dat gaat webbased. Hebben we nu internet om de besturing van de juiste code te voorzien? “Nee hoor”, stelt Grundke gerust. “Het betekent dat de engineeringsoftware gemaakt is met standaard webtechnologie. HTML5, CSS en JavaScript dus. En in plaats van in de cloud hebben we de software direct op de controller zelf gezet. Deze is dual core, dus dat kan prima. Je hoeft nu in je browser alleen maar het IP-adres van de controller in te geven en ziet meteen alle ins- en outs van je besturing. Ook alle bibliotheken staan er op. En alles is gebaseerd op een standaard PLC-open stack.” Volgens Grundke is het mogelijk ‘on the fly’ aanpassingen maken, deze compileren vervolgens naar de tweede ‘real time’ kern  te ‘uploaden’. De aanpak geeft een nieuwe  dimensie aan de term digitale tweeling omdat één behuizing feitelijk twee verschijningsvormen van de zelfde besturing herbergt. Hoewel niet direct geschikt voor hardware-in-the-loop, geeft de dual cor- aanpak wel ruimte dit in de toekomst te doen. Of als je toch aan het virtualiseren bent, waarom gooi je dan de behuizing niet over boord en maak je er een softPLC van? Grundke: “Momenteel haal je met een softPLC cyclustijden van 100-200 ms. Dat is prima om een transportbandje op te starten of stil te zetten, maar nog te langzaam voor veel realtime toepassingen. Maar op beide gebieden doen we nog veelbelovende experimenten.”

foto 17

Industrietaal

Grundke besluit met de geruststelling dat het goed ingevoerd zijn in de snelle wereld van web en IT nog niet hetzelfde is als alle roots in de industrie op te geven. Grundke: “Verbinden is ons vak. We kunnen daarom overweg met alle gangbare netwerken en protocollen. PROFIBUS, PROFINET, EtherNet/IP, EtherCAT, MODBUS TCP, DeviceNET, CANopen en Powerlink, maar ook safetyprotocollen als PROFISafe en FSOE maken deel uit van het u-mation automatiseringsplatform.