Een technisch kijkje in de voedselverwerkende industrie

18/10/2018

Door Meike Derikx

Op woensdag 10 oktober vond in De Fabrique te Maarssen het Engineering in Food & Beverage Event plaats. Hier was te zien hoe machinebouwers en F&B-producenten op een veilige manier het maximale uit hun eigen en gecombineerde kennis en data kunnen halen.


     

We weten allemaal dat hygiëne belangrijk is in de levensmiddelenindustrie. Er zijn strenge voorschriften die nageleefd moeten worden. Gelukkig zijn er bedrijven die proberen het naleven van deze voorschriften te vergemakkelijken met de juiste producten.

IMG 4156


Hygiëne

Een van die bedrijven is LAPP. Zij maken een makkelijk schoon te maken omhulsel voor stroomdraden. Niet alle stekkers kun je schoonmaken met water of een hoge drukspuit. En soms staan er teksten op die er niet af mogen. Dat maakte het schoonmaken voorheen moeilijk. Maar met dit ontwerp wordt het makkelijker de materialen te onderhouden.
Elobau heeft een sensor gemaakt die tegen zeep kan. Ook als deze heel veel schuimt. Voor de veiligheid van de werknemers bedacht Elobau een mechanisme dat ervoor zorgt dat bij het openen van een deur van een apparaat, de werking stopt. De deur kan alleen geopend worden wanneer het juiste magnetische stickje tegen een ander speciaal stickje op het deurtje wordt gehouden. Het apparaat kan dus nooit per ongeluk opengaan. Dit voorkomt ongelukken.

20181010 115011


Transport

SEW maakt motoren waardoor machines, transportbandjes of bijvoorbeeld transportkarretjes (denk aan wagentjes in een pretpark) gaan bewegen. Ook hebben ze een techniek verzonnen, waarbij robotkarretjes routes kunnen rijden door een fabriek. Die karretjes vervoeren producten die zich in verschillende stadia van het productieproces bevinden. Ze rijden van het ene station naar het andere. Waar het bij een lopende band zo is dat als er een zogenaamde station kapot is, de hele productie stilligt, is het hier zo dat de karretjes gewoon een andere route gaan rijden.

20181010 130659


Bakkerij

Het bedrijf WP Haton houdt zich bezig met het bakkersbedrijf. Zij kijken dan met name naar het productieproces. Hoe ga je van aanbod-gestuurde productie naar vraag-gestuurde dienstverlening? Ze hebben een zogenaamde blue box bedacht. Hierin zit een pakket met reserve spullen voor de machines. In hun magazijn staan dan ook geen losse spullen meer, maar blue boxes. Dit vergroot de veiligheid in een magazijn. Denk aan makkelijker stapelen.

 

Over Meike Derikx

Voor een schoolproject van gymnasium Bernrode in Heeswijk Dinther mocht de elfjarige Meike Derikx een dagje meelopen op het werk van een familielid. Daarom ging ze samen met oom Liam van Koert naar het evenement Engineering in Food & Beverage. Hier luisterde ze naar een lezing van WP Haton en sprak ze diverse leveranciers. Stuk voor stuk legden zij op een gastvrije en begrijpelijke manier uit wat er in de voedselverwerkende industrie belangrijk is. Ook maakte ze foto’s en verwerkte ze wat ze hoorde tot een artikel. Hier leest u het resultaat.

 Foto's: Bart Driessen en Liam van Koert