PLC/IO-blokken parkeren intelligentie naast machine

30/11/2016

Door Bart Driessen

Machines vanuit modules opbouwen is een prima idee. Maar dat vereist wel machinebesturingen die minstens net zo flexibel zijn. Op de laatste SPS-IPC Drives zagen we op de stand van Turck gecombineerde IO-blokjes die tegelijkertijd als PLC fungeren en makkelijk in het veld zijn te plaatsen.


     

Markus Ingenerf, productmanager systemen voor fabrieksautomatisering bij Turck, wees ons op wat op het eerste gezicht een eenvoudig IO-blokje leek. Maar in werkelijkheid een PLC bleek te zijn, verpakt in een IO-blok, en door zijn IP67, direct bij de machine geplaatst kan worden. Ingenerf: “We noemen hem de TBEN-L-PLC, wat de laatste drie letters betekenen weet iedereen wel. De belangrijkste eigenschap van dit apparaat is zijn flexibiliteit. Het is een PLC die niet meer primair in een schakelkast, maar direct naast de machine kan worden gemonteerd. Door de hoge beschermingsklasse, die gaat tot IP69k, zijn alle elektronica en in- en uitgangen bestand tegen zware industriële omstandigheden. Daarmee komen we tegemoet aan twee behoeften: een besturing die past bij modulair opgebouwde machineconcepten en die zonder problemen overweg kan verschillende communicatieprotocollen.”

Turck2716 680x382

Multiprotocol via PROFINET, EtherNet/IP, Modbus TCP, Modbus RTU, CANopen en SAE J1939

Waarmee maken jullie dit apparaat tot een echt flexibele besturing? “In de eerste plaats is dat de programmering. De PLC is makkelijk programmeerbaar met het breed toegepaste CODESYS. CODESYS is toegankelijk, omvat alle IEC 61131-3-programmeertalen en door zijn grote succes is het enorm uitgebreid met veel modules die gaan tot en met safety en veldbuscommunicatie. In de tweede plaats biedt de TBEN-L-PLC naast twee ingebouwde interfaces voor communicatie via RS232- en RS485 legio mogelijkheden voor veldbus- en ethernetverkeer. De brede toepasbaarheid daarvan komt door ons Multiprotocol. Multiprotocol houdt in dat onze besturingen automatisch herkennen en overschakelen op de communicatie via PROFINET, EtherNet/IP, Modbus TCP, Modbus RTU, CANopen en SAE J1939. Voor machinebouwers die leveren aan de Europese, Amerikaanse en Aziatische markt is dat heel interessant. Maar ook als het gaat om aansluitingen op locatie van verschillende machinemodules die toevallig een ander protocol gebruiken.”

Modulaire opbouw kent geen centrale besturing

Wat is de impact van de opkomst van modulaire machines? “Steeds meer machines worden opgebouwd uit verschillende modules en daardoor verliest het idee van een centrale besturing zijn betekenis. Gebruikers wisselen die modules uit zodra ze dat nodig vinden. En dan is het handig als elke module master kan zijn en de andere keer kan worden ingezet als slave. Voor de machinebouwer, maar ook voor de gebruiker is het belangrijk dat de besturing daar geen problemen mee heeft. De TBEN-L-PLC kan dat. Hij kan functioneren als master of als slave. Als master kan hij communiceren via het hierboven genoemde rijtje: PROFINET, EtherNet/IP of Modbus TCP, Modbus RTU, CANopen en SAE J1939. Als slave kan hij hetzelfde, uitgezonderd SAE J1939. Wat betreft protocol is de combinatie van master en slave vrij. De master kan bijvoorbeeld via PROFINET communiceren en tegelijkertijd contact maken met een slave die in Modbus TCP of CANopen communiceert. Multiprotocol levert daarmee een enorme bijdrage aan de ontwikkeling van de geïntegreerde, digitale productie zoals dat in Industrie 4.0 wordt genoemd. Machines met verschillende besturingen en protocollen kunnen dan met elkaar praten en hoeven elkaar niet meer in de weg te zitten. Die fase laten we dus achter ons. De aansluiting van andere modules wordt ook vergemakkelijkt doordat elke TBEN-L-PLC acht IO-in en uitgangen voor de aansluiting van voldoende sensoren. Ook uitbreiden met meer sensoren is mogelijk. Modules met safety-besturingen vormen evenmin een probleem. Deze kunnen met een TBPN hybride module worden aangesloten; een IP67-Safety-I/O-module met vier veilige en vier universele in- uitgangen en twee IO-Link masters.”

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren