Thu Sep 17 2020

09 17

Made by LEONI

06/12/2017

Door Bart Driessen

Een onderwerp dat je niet direct verwacht op de SPS, maar toch belangrijk voor de machinebouw: de uitvoering van de CPR-richtlijn voor industriële kabels. We spraken hierover met Maarten Koort en Thomas Luehring op de stand van Leoni.


     

// Factory Facts //
  • CPR-richtlijn geldig sinds juli 2017
  • Geharmoniseerde norm EN50575:2014+A1:2016
  • MegaLine datakabels, brandklasse B2ca, Cca en Dca
  • FiberConnect / GigaLine glasvezelkabel, brandklasse B2ca
  • FieldLink PROFIBUS en PROFINET veldbus-IE kabel, brandklasse Cca
  • FieldLink KNX / EIB buskabel, brandklasse Dca

 

  

Korte uitleg door LEONI

 

Wat blijkt? Deze regel is al van kracht sinds 1 juli 2017 en bedoeld voor kabels bij algemeen gebruik in bouwwerken waarvoor eisen voor brandgedrag van toepassing zijn. In eerste instantie richtte LEONI zich op de secundaire en tertiaire bekabeling in gebouwen- infrastructuur. Eind 2016 introduceerde het de eerste CPR gecertificeerde kabels in de MegaLine (koper datakabels) en GigaLine / FiberConnect (glasvezelkabels) serie voor datacommunicatie in de utiliteitsbranche. Maar LEONI kijkt verder en komt nu voorlopig als eerste en enige met industriële PROFIBUS, PROFINET en KNX(EIB) gecertificeerde kabels conform de CPR classificatie. Maarten Koort: “Mede door de marktvraag vanuit de BeNeLux heeft Leoni het afgelopen jaar hard gewerkt aan de ontwikkeling van kabels voor industriële applicaties die voldoen aan de eisen van de Europese richtlijn voor bouwproducten CPR (Construction Products Regulation). Daarbij gaat het vooral om het vertragen van vuur, hitte, etsende gassen en rook. De CPR werkt met een uitgebreid systeem van testen die horen bij de specifieke risico’s binnen bepaalde ruimtes. Het is taaie materie, maar de industrie heeft er wel mee te maken”

brandklasse schema cpr nen 8012 1 .480x0

Risicoklassen in de praktijk

Thomas Luehring: “We hebben het over de uitwerking van de CPR-richtlijn die in juli 2017 is vastgesteld. Die richtlijn geldt voor koper- en glasvezelkabels die worden toegepast voor voeding, besturing en communicatie. De gebruiker kan de kabels herkennen aan de CE-markering die te zien is op de haspel, kabelmantel en label. Deze CE-markering wordt aangebracht door Leoni als fabrikant, zoals dat gebruikelijk is met de CE-markering”. De fabrikant tekent op die manier voor de kwaliteit en conformiteit van de kabel volgens de richtlijn. Een belangrijke voorwaarde is echter de Declaration of Performance ofwel DoP-verklaring. De fabrikant moet namelijk een prestatieverklaring (DoP) opstellen wil hij een CE-verklaring kunnen afgeven. Met de DoP garandeert de fabrikant dat elk afzonderlijk product voldoet aan de eisen zoals genoemd in de CPR. De manier waarop de DoP wordt opgesteld is ook bepaald door de Europese richtlijn. Dat betekent dat elke fabrikant op dezelfde manier een overzicht moet geven van prestaties en eigenschappen van het product. Maar ook de manier waarop het product wordt toegepast wordt vermeld. Dat geldt ook voor welke fabrikanten of bedrijven betrokken zijn bij de productie van het product. Pas nadat een geldige DoP-verklaring is vrijgegeven mag de CE-verklaring worden afgegeven. Minstens zo belangrijk onderdeel van de DoP is de informatie over het risico waartegen de kabels bestand moeten zijn. De CPR-richtlijn verdeelt het risico in verschillende EURO-klassen, oplopend van Aca, B1ca, B2ca, Cca, Dca, Eca tot en met Fca. Installateurs moeten daar in de praktijk rekening mee houden. Gebruiken installateurs kabels in risicovolle omgevingen, zonder dat deze gemarkeerd zijn, of wanneer deze niet bestand zijn tegen het bestaande risico, dan handelen zij in strijd met de huidige Europese richtlijn. De consequenties daarvan kunnen heel ver gaan. Europese richtlijnen zijn wetten en overtredingen daarvan worden bestraft door de overheid met haar juridische instanties.

cpr cables

Kabels geldig voor CPR

Het bijzondere is dat Leoni al geruime tijd verschillende kabels kan leveren die voldoen aan de CPR-richtlijn in diverse EURO klasse. Het gaat om de MegaLine, GigaLine en FiberConnect. Alle kabels zijn getest en goedgevonden volgens de geharmoniseerde norm EN 50575. Nu volgen de FieldLink kabels voor machineautomatisering en aandrijvingen. Onderdeel van FieldLink zijn de nieuwe CPR-goedgekeurde kabels voor PROFIBUS en PROFINET. Deze kabels zijn bestand tegen zware omstandigheden in industriële omgevingen en dragen dan ook met recht de Cca klasse. Voor beide kabels zijn vrij recent de prestatieverklaringen afgegeven onder de unieke identificatiecodes van het producttype CDEFR0000008 en CDEFR0000009. Leoni heeft ook al een CPR-goedgekeurde EIB-kabel (Europese Installatie Bus) ontwikkeld voor gebouwautomatisering. Koort vervolgt “Deze FRNC kabel was begin dit jaar de eerste telg binnen de FieldLink familie met een Dca classificatie, mede op verzoek van met name de Nederlandse KNX Domotica installateurs. Maar ook hier blijft LEONI in door ontwikkelen; op dit moment rolt er een nieuwe EIB testsample uit de productie bij Special Cables in Friesoythe. Deze samples vertrekken binnenkort naar Dresden waar de kabel uitvoerig alle brandtesten zal ondergaan. We gaan minimaal voor Cca maar onze doelstelling is om tegen eind Q1/2018 met een B2ca versie op de markt te komen”.