Industrial PI van Pilz spreek de taal van de industrie

08/05/2017

Door Liam van Koert

In Hannover is het gebruikelijk druk op de stand van Pilz. Toch vinden we er een oude bekende die ons wel even te woord wil staan: Martijn Kennis. Eén van de noviteiten waar hij wel enthousiast van wordt? Dat is de Industrial Pi, een op de beroemde Raspberry Pi gebaseerde oplossing voor het ontsluiten en verwerken van machinedata. 


     

Dat iedereen in Hannover in de wolken is, is wel duidelijk. Iedere aanbieder van automatiseringsproducten heeft wel een manier om data richting de cloud te brengen. En waar velen een eigen kastje hebben ontwikkeld om dat voor elkaar te krijgen, heeft Pilz besloten niet opnieuw het wiel uit te vinden. Want waarom zou je dat doen, als er al een zeer geliefd en veel toegepast product op de markt is dat dit al prima kan?

 

Pilz Industrial PI

Aansluiten bij IoT-denkers

Martijn Kennis, Sales Engineer bij Pilz, kan zich prima vinden in de redenering van zijn Duitse collega’s. “Als je als industrie aansluiting zoekt bij de wereld van de eigentijdse internetapplicaties, waarom dan niet kijken naar de technologie die daar veel wordt gebruikt en daar bij aansluiten? De Raspberry Pi blijkt dan een logische keuze. Het is een product dat in de wereld van IoT-developers breed gedragen wordt. Het computertje ter grootte van een creditcard is goedkoop en in zijn vele verschijningsvormen voor ontzettend veel taken in te zetten. Bovendien is er een hele hoop opensourcesoftware verkrijgbaar waarmee je in no-time een werkende IoT-toepassing bouwt.“

 

Taal van de industrie

Nu betekent het feit dat het wiel niet opnieuw uitgevonden hoeft te worden niet, dat er niet enige aanpassingen nodig zijn. Volgens Productmanager Uwe Naaris van Pilz waren deze nodig op zowel het mechanische als het digitale vlak. “Het gebruiken van een gewone Raspberry Pi in de industrie, kan technisch wel, maar is niet echt ideaal. Zo is het bijvoorbeeld toch wel fijn als hij in een robuuste behuizing zit die bovendien een vormfactor heeft die op een standaard DIN-rail past.  Daarnaast zijn de talen die er in de industrie gesproken worden net even anders dan in de IT-wereld. De Industrial PI kan je daarom krijgen met een interface voor Profinet, Profibus, Ethernet/IP, Devicenet, Ethercat, Canopen, Sercos, Powerlink, Modbus en serieel.”

 

Pilz 4.0 machine

Wat kan je er mee?

Dat de Raspberri Pi , en daarmee ook de Industrial PI een alleskunner is klinkt mooi. Maar de praktijk leert dat elk systeem ook zijn grenzen kent. Aan wat voor soort toepassingen moeten we dus denken? Naaris: “Op de eerste plaats is de Industrial PI een kleine PC. In principe kan hem dus gebruiken als besturing. Tegelijkertijd is het een gateway en dus is hij ook ideaal om data uit het productieproces te onttrekken. Dit kan worden gelogd, of lokaal worden verwerkt. Maar gegevens kunnen natuurlijk ook onaangeroerd naar de cloud worden doorgestuurd.“ Van deze laatste mogelijkheid wil Naaris wel een demonstratie laten zien. “Heb je onze 4.0-machine gezien toen je de stand opliep? Hier hebben we in een cloudomgeving verschillende KPI’s die we realtime in de gaten houden. Van de lagers, van de lasermodule of van de robot. In dit geval hebben we een visualisatietoepassing in Azure van Microsoft gemaakt, maar het staat klanten natuurlijk helemaal vrij hun eigen lokale- of cloudvoorkeur te kiezen.”