Fri Jul 10 2020

07 10

eWON introduceert compacte IIoT gateway

18/01/2018

Door Bart Driessen

Met de nieuwe Flexy 205 van eWON worden besturingen onderdeel van een IIoT-netwerk. Voor machinebouwers betekent dat extra kansen: toegang tot allerlei soorten data en de kans om nieuwe businessmodellen te ontwikkelen.


     

// Factory Facts //

  • Flexy 205
  •  IIoT
  • Remote access
  • Security certificatie ISO27001:2013

foto 2 Graphic

Vanwege de introductie van de Flexy 205 spreken we met Vincent Wagenaar, Business Development Manager bij Raster Products. Vincent Wagenaar: “De Flexy 205 is een belangrijke vernieuwing op het gebied van remote access-oplossingen met veel voordelen. De Flexy 205 biedt een enorme keuzevrijheid als het gaat om besturingskaarten. Voor de meeste, bekende PLC-merken kan eWON wel een insteekkaart aanbieden. Ook kaarten voor communicatie via verschillende netwerken zijn beschikbaar; denk maar aan ethernet, WLAN, LTE en MPI. Dat alles past op de nieuwe Flexy.”

Veelzijdigheid

Volgens Wagenaar is de Flexy 205 daarmee de meest veelzijdige remote-oplossing van eWon tot nu toe. “Eigenlijk haal je met de Flexy 205 een router, een gateway met firewall én een webserver in huis. Je krijgt toegang tot storingsgegevens en alarmmeldingen, maar je kan er ook een webcam op aansluiten. Handig als iemand met de operator of onderhoudsmonteur wil meekijken om een storing op te lossen. Maar omdat de Flexy 205 ook een webserver herbergt, kunnen er ook tot 1 miljoen time-stamped records gelogd én verschillende webHMI’s worden opgeslagen. Hierdoor kunnen gebruikers via Talk2M – dat een veilige VPN-verbinding met de Flexy205 opzet – inloggen en krijgen ze hun eigen HMI voorgeschoteld. Hiermee kunnen zij dus ook op afstand de machine bedienen - of indien ze daartoe gerechtigd zijn – setpoints aanpassen.”

Cloud

Overigens hoeft volgens Wagenaar die afstand geen honderden kilometers te zijn. De functie is ook handig voor operators die op de fabrieksvloer de bediening van een bepaalde machine of installatie via een tablet of smartphone willen doen.
Wil je de gelogde data doorsturen richting de cloud om verschillende dashboards te vullen voor betere machineprestaties en een hogere OEE? Dat kan natuurlijk ook. Alle gangbare IoT-protocollen (HTTPS, MQTT, FTP) en cloudomgevingen zoals MindSphere (Siemens), Azure (Microsoft) of Amazon webservices worden ondersteund. Bovendien heeft Raster diverse interessante partners om remote data in waardevolle inzichten om te zetten. Deze bedrijven bieden op de industrie gerichte cloudoplossingen voor bedrijfsprocessen en voorspellend onderhoud waarmee machinebouwers nieuwe businessmodellen kunnen ontwikkelen.

 

Certificering voor veilig dataverkeer

Een belangrijk aspect van de Flexy 205 is de beveiliging van het dataverkeer. Zoals gezegd, is er de mogelijkheid een VPN-verbinding op te zetten via het Talk2M platform van eWON. Maar alleen met een VPN-verbinding ben je er nog niet. Je wilt ook zeker weten dat beide zijden van de tunnel goed beveiligd zijn. Wagenaar: “Om het totale systeem veilig te houden gebruikt eWON een zogenoemde “Layered Security” of “Defense in Depth” aanpak. Hierbij worden eWON-oplossingen onafhankelijk geaudit. Zowel de Flexy 205 als Talk2M beschikken daarom, net als andere eWON producten, over ISECOM STAR en een ISO27001:2013 certificaten. Onder andere vanwege de snelle veranderingen van het cyberlandschap hebben deze certificaten een beperkte geldigheidsduur. Naast onafhankelijk zijn de audits daarom ook periodiek. Het gaat dus om een streng systeem. Maar daar tegenover staat dat de gebruikers van de Flexy 205 ook in de toekomst kunnen vertrouwen op een product met een hoog beveiligingsniveau.”