IIoT van Chinese bodem

26/05/2016

Door Liam van Koert

De meesten kennen Huawei van de mobieltjes. En inderdaad, de Chinese hightech-gigant is na Apple en Samsung de derde aanbieder van smartphones wereldwijd. Maar net als bij een ijsberg, liggen de meeste activiteiten van het 170.000 werknemers tellende bedrijf onder de waterlijn. Zo is Huawei een belangrijke toeleverancier van carriersoftware voor operators als KPN, T-Mobile, Vodafone en Tele2. Ook heeft het een flinke industriële divisie. Een prima positie dus om zich serieus te mengen in de Industrie 4.0-strijd.


     

Karabet Krikorian spreekt ons aan in het Nederlands. Hoewel van Armeense komaf, heeft hij de nodige tijd in Delft doorgebracht voordat hij als RF-specialist voor verschillende grote telecomaanbieders aan de slag ging. Inmiddels is hij Head of IoT en Industrie 4.0 Solutions bij Huawei, een rol die hem zichtbaar bevalt. “Weet je dat 45 procent van mijn collega’s engineer is en zich met R&D bezighoudt? Dat zijn wereldwijd 76.000 knappe koppen die elke dag de grens van het mogelijke verleggen. De extra ruimte die hierdoor ontstaat, mag ik invullen. Wie zou dat nou niet willen?”

Rekenwonder voor simulaties en datacenters
Een rondleiding langs het industriële Huawei-aanbod volgt. Een imposante stop maken we bij een computer. “Deze zet je niet zomaar op je bureau”, grijnst Krikorian. Het vloeistofgekoelde, blauwgloeiende gevaarte is inderdaad wat groot voor een desktop. Maar de imposante specs zijn er dan ook naar. Een processor die meer dan 100 teraflops doet, gekoppeld aan 100 pentabytes opslag die met 400 gigabytes per seconde verstouwd kunnen worden. “Daimler gebruikt ze voor hun simulaties. Daar heb je behoorlijk wat rekenkracht voor nodig. Maar we leveren dit soort systeem ook aan de AliCloud van Alibaba. Ook die hebben met pieken van 140.000 transacties per seconde behoefte aan voldoende rekenkracht.”

Connectiviteit van fabriek tot auto
Minder verbazingwekkend is het dat Huawei de industrie ook het nodige te bieden heeft op het gebied van connectiviteit. “We hebben ons EW-IoT-basisstation voor draadloze netwerken in de fabriek”, geeft Krikorian een voorbeeld. Het systeem dat over Power over Ethernet beschikt maakt gebruik van vrije sub-Ghz-banden ( 470, 868 en 902 MHz) voor een robuuste M2M-communicatie. Ook werkt Huawei samen met het Duitse Kuka aan een draadloos communicatiesysteem dat is gebaseerd op 5G en narrow-band IoT. Voor de automotive tot slot toont Krikorian een IoT-gateway voor auto’s. Deze ondersteunt dual SIM voor zowel 3G als LTE. 

Gelaagd platform met tijdkritische applicaties
Naast hardware biedt Huawei een softwareplatform dat al deze componenten samenbrengt. Krikorian: “We hebben een gelaagd IoT-platform waarin de communicatie van alle apparaten en gateways kan worden beheerd. Een tweede laag is er voor applicatiebeheer. Dwars door alle lagen loopt de data-acquisitie en analyse.” Krikorian toont twee applicatievoorbeelden. Met name in tijdkritische toepassingen ziet hij IoT-vorderingen. “Samen met Fraunhofer hebben we voor landbouwautomatiseerder Holmer een applicatie ontwikkeld die hun bietenrooimachines beheert. Voor oogsten heb je maar één kans, en dan moet het machinepark in topconditie zijn. Ook ontwikkelden we met SAP een end-to-end betonoplossing. Trucks, pompen, silo’s en zelfs de hele cementfabriek, alles wordt naadloos op elkaar afgestemd voor een optimale logistiek en betonkwaliteit.”