Tue Sep 17 2019

09 17

Modulaire familie zorgt voor moderne machinebouw

20/09/2018

Door Bart Driessen

Tijdens de laatste Vision & Robotics in Veldhoven viel het op: het gaat echt niet alleen om robots. Belangrijker is de complete opbouw van machines. Kan de machinebouwer verschillende machines ontwerpen, automatiseren, assembleren en werkend opleveren op basis van een en het zelfde automatiseringssysteem? Volgens SEW-Eurodrive kan dat.


     

// Factory Facts //

  • MOVI-C modulair systeem  geautomatiseerde machines
  • Software voor engineering, besturingstechniek, omvormers, mechanische aandrijftechniek
  • SEW Maxolution complete robots

 

Het antwoord luidt MOVI-C, een modulair systeem voor geautomatiseerde machines. Roy Burger, sales engineer motion control bij SEW, legt uit wat MOVI-C inhoudt. Roy Burger: “MOVI-C is een compleet nieuwe generatie, en bestaat uit een geheel van soft- en hardware die nodig is in de machinebouw. We hebben het over software voor engineering, besturingstechniek of PLC’s, maar ook omvormers of frequentieregelaars en tenslotte de mechanische aandrijftechniek. Zoals SEW dat al lang doet, zijn ook bij MOVI-C alle onderdelen modulair opgebouwd. Kort gezegd: elk onderdeel van die vier technieken is combineerbaar met elk onderdeel van MOVI-C.”

foto 29

MOVI-C Controller en de bijbehorende MOVISUITE engineeringsoftware

Snelle start omvormers

Om welke onderdelen gaat het? Roy Burger: “Ik begin maar met de meest herkenbare onderdelen; de omvormers die passen bij de bekende AC-motoren ofwel wissel- of a-synchroonmotoren. Ook de motoren die uitgerust zijn met encoders of  ‘open loop’ servomotoren horen daar natuurlijk bij. Voor al die motoren biedt MOVI-C geschikte controllers en de bijbehorende MOVISUITE engineeringsoftware. De klant krijgt trouwens bij aanschaf van de controller de MOVISUITE kosteloos. Zo kan de klant snel beginnen met het instellen en starten van de omvormers. Ook het IEC-programmeren is onderdeel van de MOVISUITE. Met MOVISUITE kan de klant ook onze safety-kaarten configureren.”

Controllers of besturingen

De controllers van de MOVI-C familie bieden het voordeel dat er veel minder geprogrammeerd hoeft te worden. De nadruk ligt meer op het invoeren van instellingen; iets dat weinig tijd en inspanning kost. Omdat machines sterk verschillen in complexiteit zijn de besturingen wel verdeeld in vier vermogensklassen; qua mogelijkheden oplopend: Standard, Advanced, Power Eco en Power. Het verschil in vermogensklasse bestaat onder meer uit het aantal communicatiepoorten. Daarnaast is er verschil in het aantal interpoleerbare en aanvulbare assen die de omvormer kan besturen. De Standaard-vermogensklasse begint bijvoorbeeld met een S-busPlus-poort, een op EtherCat gebaseerde controlbus. De Advanced klasse heeft daarentegen twee S-busPlus-poorten.

Wat betreft het aantal interpoleerbare en aanvulbare assen beginnen de controllers in de Standaard-uitvoering met twee interpoleerbare en zes aanvulbare assen. De Gevorderde-uitvoering biedt meer ruimte: acht interpoleerbare en acht aanvulbare assen. De Power Eco komt op zestien interpoleerbare en zestien aanvulbare assen. En de nieuwste en krachtigste uitvoering, de Power, kan maximaal 32 interpoleerbare en 32 aanvulbare assen aan.

Communicatie

Een belangrijke eigenschap die geldt voor alle controllers van de MOVI-C familie zijn de communicatiemogelijkheden. Vanuit de MOVI-C controllers kunnen de gebruikers middels S-busPLUS met de servoregelaars communiceren. S-busPLUS is een op EtherCat gebaseerde controlbus en dus supersnel. Gebruikers die liever vanuit een ander merk onze servoregelaars van SEW willen aansturen middels EtherCAT kunnen dat doen met een speciale EtherCAT uitvoering. Alle besturingen kunnen via Ethernet communiceren door middel van PROFINET, EtherNet/IP en Modbus TCP/IP. Daarnaast kunnen de besturingen ook gebruik maken van EtherCAT. MOVIDRIVE-omvormers zijn dus prima geschikt voor applicaties met veel assen en hoge snelheden.

Hybride of single-cable

Een bijzondere nieuwigheid die dit jaar geïntroduceerd is, betreft de hybride of single-cable techniek. Met dezelfde stekker als gewoonlijk beschikt de gebruiker met de hybride kabel over een combinatie van voeding- en datakabel. Dit nieuwe type kabel is geschikt voor synchrone en a-synchrone motoren.

SEW foto 3 1024
Vijf-assige deltarobot uitgerust met twee motoren voor het kantelen en roteren van materiaal

SEW Maxolution voor robots

Engineering en Software zijn voor SEW de basis voor de voortdurende ontwikkeling van hun technologie. Een speciaal voorbeeld daarvan is SEW Maxolution; een programma voor de ontwikkeling van complete robots. Dit programma is dit jaar door SEW bekend gemaakt. Met SEW Maxolution zet SEW haar bestaande activiteit op het gebied van robots op een nog hoger niveau. Het aanbod bestaat niet alleen uit deltarobots. Minstens zo belangrijk is het leveren van advies aan de gebruiker. Bij de selectie van de robot, de aanpassing van de robot aan de productie-inrichting bij de klant en het optimaliseren van het rendement van de robot is professioneel advies onmisbaar. Advies geven is dus minstens zo belangrijk. En natuurlijk levert SEW de bekende robots, variërend van twee-assige standalone robots tot en met vijf-assige robots. Het nieuwste voorbeeld daarvan is de vijf-assige deltarobot, uitgerust met twee motoren voor het kantelen en roteren van materiaal. Ook deze wordt nu door SEW geleverd.

Foto's: Bart Driessen