Danfoss zet in op complete service

08/01/2018

Door Bart Driessen

Tijdens de recente SPS-beurs in Neurenberg viel op hoe belangrijk service nu is. Dat gebeurde op de stand van Danfoss. In 2018 organiseert het de internationale uitrol van DrivePro, een compleet serviceconcept voor gebruikers van omvormers. Reden: de industrie hecht nu minstens zo veel waarde aan de service als aan de machine zelf. Met DrivePro gaat Danfoss alle services bieden die nodig zijn voor de totale levenscyclus van hun omvormers.


     

// Factory Facts //

  • DrivePro uitrol 2018 
  • Services voor levenscyclus
  • Data via app en wifi

 

Voor de visie spreken we met Michael Burghardt, hoofd product management bij Danfoss in Duitsland. Michael Burghardt: “De ontwikkelingen in de industrie gaan steeds harder. Vooral de digitalisering zorgt voor enorm veel veranderingen. Je ziet dat terug in onze eigen nieuwe producten, maar ook bij onze gebruikers. Maar er zijn ook grote veranderingen van niet-technisch aard. Bijvoorbeeld de bedrijfsvoering en het businessmodel in de industrie. Productiebedrijven ontwikkelen nu een andere visie op hun machinepark. Was het vroeger normaal om machines te kopen, nu zien we steeds vaker dat machines worden geleased. Vroeger werden machines gekocht, nu wordt er betaald op basis van machine-uren. Logisch dat service ook sterk verandert. Bedrijven verkleinen hun eigen technische diensten; omdat de techniek steeds specialistischer wordt, omdat personeel steeds ouder en schaarser wordt, maar ook omdat onderhoud niet meer als core business wordt gezien. Daarvoor in de plaats komen er steeds meer serviceorganisaties. Gespecialiseerde servicemensen moeten er voor zorgen dat storingen voorkomen worden en het raderwerk blijft draaien.”

Service in nieuw concept

Hoe gaat Danfoss om met deze veranderingen? Burghardt: “Zorg voor service is altijd al een vast onderdeel van ons geweest. Met name vaste klanten gebruiken op allerlei manieren onze ondersteuning. Bijvoorbeeld in de vorm van advies bij de selectie van specifieke omvormers of overname van voorraadbeheer voor specifieke bedrijven. Maar wat wij nu moeten doen gaat veel verder. Met DrivePro gaan we een pakket diensten aanbieden waarmee we alle stappen gedurende de levenscyclus van drives kunnen verzorgen. Bedrijven kunnen dus voor elke fase van hun technische installatie rekenen op specifieke services. Dit DrivePro-concept volgt in feite op de services die we al een tijd bieden. Zoals de trainingen rond het gebruik van DANFOSS- en VACON-drives. Het trainingsaanbod is heel belangrijk en wordt ook verder uitgebreid. Minstens zo uitdagend is de engineering van bijzondere projecten. Heeft de gebruiker behoefte aan meer specialistische kennis, omdat de installatie veeleisend is, dan bieden we bijpassende ondersteuning, compleet met testen en documentatie zodat het project compleet wordt afgeleverd. Ook dat blijven we verzorgen.”

foto 1 danfoss2

Onderdelen en voordelen DrivePro

Waar bestaat het concept van DrivePro uit? En wat zijn de voordelen? Danfoss heeft DrivePro onderverdeeld in acht verschillende onderdelen. Deze zijn Upgrade, Exchange, Spare Parts, Retrofit, Start-Up, Extended Warrenty, Remote Expert Support en tenslotte Preventive Maintenance. Voordelen van DrivePro zijn de betere prestaties doordat service gebaseerd is op erg veel ervaring en kennis van VLT- en VACON-omvormers. De kwaliteit van de service vertaalt zich ook in een langere levenstijd van de drives en daarmee samenhangend een gunstiger budget. Onderhoud gebaseerd op betrouwbare data maakt het mogelijk werkzaamheden vooraf uit te voeren. Daardoor neemt de kans op onverwachte productiestops af en kunnen werkzaamheden rustig, gepland en zorgvuldig worden uitgevoerd. Al met al zorgt DrivePro voor een betere bedrijfsvoering.

DrivePro Services tijdens seminars

Wie meer wil weten over DrivePro Services kan binnenkort terecht bij een seminar. Danfoss organiseert deze op 6 februari 2018, samen met KSB en Endress+Hauser. De locaties daarvan zijn het Philips stadion Eindhoven. Het onderwerp is energie-efficiëntie en industriële waterzuivering; DrivePro Services komt in een apart onderdeel aan de orde. Voor meer informatie over het programma en de verschillende lezingen ga naar www.afvalwaterseminar.eventbrite.nl

foto 3 LCP 103 134B0460 Source A

Predictive en condition based maintenance

Een steeds belangrijker onderdeel van onderhoud is predictive maintenance. De basis voor predictive en condition based maintenance bestaat uit onder meer een grote dataverzameling en analyse van data. Tijdens de SPS demonstreerde Danfoss de VLT AutomationDrive FC 302. Deze drive is onlangs uitgebreid met nieuwe soft- en hardware waardoor de gebruiker deze drive kan gebruiken als sensor. Daarmee is het mogelijk om de toestand van de elektromotor en de omgeving te volgen, fouten op te sporen en om oplossingen te vinden. Concreet gaat het om de conditie van de wikkel om de stator, mechanische trillingen van aandrijvingen en de belasting daarvan. Om controle en correctie automatisch te laten plaatsvinden kan de FC 302 ingesteld worden volgens internationale normen; zoals ISO 13373 of VDMA 24582. Om te werken heeft de FC 302 geen connectie nodig met een PLC of cloudapplicatie. Maar, op het moment dat de gebruiker de opgeslagen data elders wil opslaan, dan is dat wel via de cloud mogelijk.

Communicatie met VLT-drives via wifi

Een andere noviteit op de beurs was de LCP 103, een via wifi werkend bedienscherm; geschikt voor zes verschillende VLT-omvormers. Het apparaat past aan de voorkant op de omvormer, maar kan natuurkijk ook los meegenomen worden. De LCP 103 communiceert met wifi door middel van MyDrive Connect, een app van Danfoss. Deze app is verkrijgbaar zowel voor Android- als voor iOS-apparaten. Qua maatvoering heeft het veel weg van een moderne smartphone, maar met het verschil dat de LCP 103 veel dunner en dus lichter is. Het voordeel van dit apparaat is dat medewerkers voor onderhoud, installatie en productie alle informatie over de omvormer en bijhorende motor kunnen zien. Minstens zo nuttig is de realtime overdracht van bijvoorbeeld storingen, die via een point-to-point verbinding loopt. Tegelijk is het mogelijk om data over gedrag en conditie van de drive via wifi op te slaan. Het zelfde geldt voor de opslag van instellingen voor de drive en historische data; dat kan in de LCP 103 of in de smartphone of tablet.

foto 18