Thu Jun 27 2019

06 27

IoT-hipheid

01/07/2015

Door Liam van Koert

Twee verwijten kreeg ik van een collega in zijn column aan mijn broek. Met een knipoog welteverstaan, maar toch. De eerste was dat ik mijn baard liet staan. De tweede dat ik ongevraagd pseudohippe nieuwtjes van vage fora over The Internet of Things stuur. 


     

Nu heeft hij met het eerste punt soms gelijk. Ik sla weleens een dagje over. Maar op hipheid heb ik mezelf al eventjes niet meer betrapt. Ook mijn bakkebaarden zijn inmiddels grijs en hetgeen ik opduikel, is niet heet van de naald. Actueel is het dan weer wel en volgens mij het zoveelste teken aan de wand dat de IoT-profeten toch gelijk krijgen. Oordeelt u zelf.

Het eerste bericht dat ik u wil voorschotelen, gaat over Brillo. Het is een nieuw OS van Google, een soort Android light, dat is bedoeld om kleine devices slim te maken. Nu had Google natuurlijk al de huisautomatiseerders Nest, Dropcam en Revolv overgenomen. Jawel, Google komt ook bij u thuis. Maar Brillo kan natuurlijk ook op niet-Google-producten worden geïnstalleerd. Op C.H.I.P. bijvoorbeeld. Deze hipgehypte minicomputer is al een poosje voor 9 dollar via kickstarter – een crowdfunding portal – te koop. Natuurlijk zijn de verzendkosten hoger dan de aanschafprijs, maar dat terzijde. C.H.I.P. heeft om en nabij de grootte van twee AA-batterijen, een 1 GHz processor, 512 MB RAM en 4 Gb aan opslagruimte. Communiceren kan via USB, Wi-Fi, Bluetooth 4.0, maar niet via LoRa. Wat LoRa is? Mijn laatste hippe vondst. Met LoRa kan je met één AA-batterij een straatlantaarn of ander willekeurig apparaat voor tien jaar aan het internet hangen. Ik hoor mijn collega al denken: erg leuk en eng, al dat Westergasfabriekgeknutsel. Maar wat heeft de industriële lezer daar nu aan? Je gaat toch ook niet met je iPad de fabriek in?