Co-lasrobot zonder programmeren (video)

13/02/2019

Door Ad Spijkers

Tot nu toe met de hand uitgevoerde laswerkzaamheden kunnen voor een deel worden geautomatiseerd met behulp van door sensoren geleide collaboratieve robots. Met name voor kleine aantal kunnen metaalbewerkende ondernemingen hun lasproces doelgericht optimaliseren.


     

Het volledig automatiseren van lasprocessen is niet altijd economisch. Met name in de machinebouw en speciale machinebouw gaat het vaak om wensen van individuele klanten en om kleine series. Volledige automatisering heeft hier geen kans van slagen, omdat elke inspanning voor het aanpassen van de machines te veel is.

Op de komende Hannover Messe toont het Fraunhofer-Institut für Entwurfstechnik Mechatronik (IEM) in Paderborn met een collaboratieve, door sensoren geleide lasrobot de gedeeltelijke automatisering van een tot nu toe zuiver handmatig lasproces. Gedeeltelijke automatisering betekent lassen voor de individuele klant, en dat gebeurt comfortabel voor de medewerker en efficiënt voor de onderneming.

Flexibel produceren zonder programmeerkennis

Via een bedienpaneel kiezen medewerkers aan de hand van het 3D-model van het werkstukken de te bewerken vlakken of kanten en configureren het lasproces. De anders voor elk werkstuk noodzakelijke individuele programmeerinspanning vervalt. Sensoren in de intelligente gereedschapskop bepalen de contouren van het werkstuk. Het systeem herkent afwijkingen van het constructiemodel en compenseert die zelfstandig tijdens de bewerking.

De collaboratieve robotarm wordt door medewerkers flexibel en zonder programmeerkennis opgebouwd. De arm neemt het zware lichamelijke werk van hen over maar geeft de medewerkers steeds de controle over het lasproces. Volgens het Fraunhofer-Institut is gedeeltelijk geautomatiseerd lassen de optimale oplossing waarin mens en robot als team samenwerken. Het instituut wil samen met partner MIT Moderne Industrietechnik het nu nog handmatige lasproces een stap hoger op de prestatieladder brengen.