Tue Aug 11 2020

08 11

Rethink Robotics falliet

06/10/2018

Door Liam van Koert

Afgelopen woensdag werd de stekker uit Rethink Robotic getrokken. De cobotbouwer uit Boston die onder andere bekend werd met Baxter en Sawyer, wist ondanks de snel groeiende cobotmarkt  het hoofd niet boven water te houden.

 

 

 


     

 

Het einde van Rethink Robotics werd door de robot community met verbazing ontvangen. Volgens chief executive Scott Eckert zat het bedrijf midden in een overnameonderzoek, maar op het laatste moment werd hier toch vanaf gezien. Welk bedrijf in Rethink Robotics geinteresseerd was wilde Eckert de Boston Globe – dat het faillissement als eerste meldde – niet vertellen.

Rethink werd in 2008 opgericht door Rodney Brooks en Ann Whithaker. Hun eerste robot stamt uit 2011 en luisterde naar de naam Baxter. Deze twee-armige cobot met een tablet als gezicht was veel in het nieuws te vinden. Maar schopte het nooit verder dan scholen en onderzoekinstelingen. De komst van de robuustere en snellere eenarmige Sawyer in 2015, moest de weg vrijmaken voor in de industrie. Ondanks de cobotwind in de rug bleven de verkopen van Baxter en Sawyer achter en raakte het geld op.  Onder andere een zeer grote gecancelde order van speciaal voor de Chinese markt ontwikkeldee Sawyers zou volgens Frank Tobe van maktonderzoeksbureau Robo Global zwaar op de resultaten hebben gedrukt. Of dat de handelsoorlog tussen de VS en China hier parten heeft gespeeld is niet duidelijk.

In Nederland werd de Sawyer robot geleverd door Astro Controls. Ook voor hen kwam het nieuws als donderslag bij heldere hemel. Zij beraden zich momenteel hoe zij hun robotambities in de toekomst zullen gaan vormgeven.