SPS 2023: vraag naar oplossingen groeit

15/09/2023

Door Ad Spijkers

Van 14 tot 16 november 2023 vindt op de Messegelände Nürnberg de 32e editie van de vakbeurs SPS plaats.


     

Wat ooit begon als 'speicherprogrammierbare Steuerungen' (de Duitse aanduiding voor PLC's) is uitgegroeid tot het huidige 'Smart Production Solutions'. Tijdens het evenement zullen ruim 1.200 exposanten van over de hele wereld zich presenteren in zestien beurshallen met ongeveer 120.000 m² tentoonstellingsruimte. Behalve de nieuwste innovaties biedt de branchebijeenkomst geïnteresseerden de mogelijkheid om praktische en toekomstgerichte technologieën van dichtbij te ervaren en in gesprek te gaan met automatiseringsaanbieders.

Aanbod

Tijdens de beurs kunnen bezoekers meer te weten komen over de nieuwste automatiseringsonderwerpen. Behalve de klassieke automatiseringsonderwerpen (besturingen, aandrijftechniek en sensoren) worden software en IT in de productie steeds belangrijker. Bepaalde exposanten zullen tonen welke automatiseringsfuncties in de toekomst waarschijnlijk direct op de machine, aan de rand of zelfs in de cloud zullen worden geïmplementeerd. Zo presenteerde Siemens dit voorjaar een PLC als een puur cloudgebaseerde softwarevariant.

Tegelijkertijd komen onderwerpen als kunstmatige intelligentie en IT-beveiliging in de automatiseringswereld steeds meer op de voorgrond. De beurs wordt ook steeds internationaler. Tijdens de editie van vorig jaar was 29% van de bezoekers afkomstig van buiten Duitsland.

Ondersteunend programma

Met een uitgebreid en hoogwaardig lezingenprogramma op de forums in de hallen 3, 6 en 8 biedt de SPS informatie over actuele onderwerpen uit de automatiseringsindustrie. Het programma van de Technology Stage in hal 3, georganiseerd door de twee verenigingen VDMA en ZVEI, wordt ook live uitgezonden via de digitale bijlage “SPS on air” en is digitaal beschikbaar in het Duits en Engels. De belangrijkste onderwerpen van de paneldiscussies, productpresentaties en keynotes dit jaar zijn:

 • Digitale transformatie/Industrie 4.0
 • Industriële communicatie
 • Veiligheid en beveiliging
 • Datagedreven en intelligente concepten voor besturing en visualisatie
 • Sensorinnovaties
 • Aandrijvingen
 • Duurzaamheid door automatisering
 • Collectieven

Een goede traditie op SPS is de aanwezigheid van collectieve stands, waarin elkaar aanvullende en ook beconcurrerende partijen inzicht bieden in specifieke onderwerpen. Thema's zijn dit jaar zijn

 • IT-beheer voor productie
 • Cloud- en edge-gebaseerde oplossingen en diensten
 • Beveiligingsmaatregelen voor de productie
 • IoT- en AI-gebaseerde oplossingen
 • Open source

SPS on air

Vanaf deze maand krijgen geïnteresseerden de mogelijkheid om via 'SPS on air' contacten te leggen, online en/of ter plaatse afspraken te maken en een overzicht te krijgen van het beursaanbod van dit jaar. Een week voor het fysieke evenement, op 8 november 2023, vindt het digitale pre-heat-evenement plaats, waarbij exposanten een voorproefje geven van wat bezoekers van Neurenberg op hun beursstand kunnen verwachten. De digitale content zal tot het einde van het jaar op het platform beschikbaar zijn.

De organisatie van de beurs is in handen van Mesago Messe Frankfurt in Stuttgart. Gedetailleerde en actuele informatie over het beursprogramma, kaartaankoop, 'SPS on air', de formats gedurende het jaar, reisspecials en tips voor de voorbereiding vindt u op de website van de beurs.

Foto: Mesago/Arturo Rivas Gonzales