Mon Jan 20 2020

01 20

HR videomateriaal doet intrede in VR-wereld

29/08/2018

Door Ad Spijkers

Virtuele werelden staan volop in de belangstelling, zowel in panoramavideo's en computerspellen als in planningprocessen in de industrie. De overdrachts- en opslagstandaard MPEG-OMAF zorgt er voor dat alle VR-apparaten dezelfde taal spreken en compatibel zijn met elkaar.Nu ook in hoge resolutie.


     

Met de volledig gestandaardiseerde, op HEVC Tile gebaseerde streaming-technologie van het Fraunhofer-Institut für Nachrichtentechnik, Heinrich-Hertz-Institut (HHI) kan de resolutie van 360° video's met MPEG-OMAF duidelijk worden verbeterd. Aldus doet videomateriaal met hoge resolutie (HR) zijn intrede in de virtual reality (VR).

Hoge resolutie

De streaming van kwalitatief hoogwaardige VR350 panoramavideo's met resoluties tot 8K vergen veel bandbreedte. Bovendien vereist de gecodeerde video aan de ontvangerzijde decodeercapaciteiten van 4K video, bijvoorbeeld bij VR-brillen met een mobiele telefoon. Volledig gestandaardiseerde op HEVC-Tile gebaseerde steaming lost deze problemen op, doordat het de panorama-video in afzonderlijke tiles (tegels) splitst. Elke tegel wordt met HEVC in de originele High Definition en een extra Low Definition resolutie gecodeerd.

De nieuwe MPEG-OMAF standaard maakt het mogelijk de afzonderlijke HVEC Tile stromen zodanig te verpakken, dat de ontvanger (bijvoorbeeld een VR-bril of TV-scherm) de hoge resolutie tiles kan opvragen voor het gezichtsveld van de gebruiker en de lage resolutie tiles voor de gebieden buiten het blikveld.-De ontvangen tiles worden samengebracht tot een HVEC-compatibele videostroom en kunnen met een gangbare hardare videodecoder op het eindapparaat worden gedecodeerd.

Demonstrator

Fraunhofer-HHI presenteert op de IFA 2018 vakbeurs voor telecommunicatie in Berlijn (31 augustus tot en met 5 september) een demonstrator voor continue VR 360° live video streaming. Met een resolutie die beter is dan 4K. De demonstrator omvat 360° video-opnamen en live rendering van de Fraunhofer HHI Omnicam-360 met een resolutie van 10K x 4K en HEVC en op Tile gebaseerde live-encoding met de Fraunhofer-HHI HEVC-encoder. Bovendien worden de pakketvorming van de videostromen met het nieuwe MPEG-OMAF viewport-dependent mediumprofiel en de overdracht en weergav op de nieuwste VR-brillen en TV-schermen getoond.

(foto: Fraunhofer HHI)