Fri Jul 03 2020

07 03

Huidcreme op maat uit de minifabriek

08/04/2019

Door Joanna Hughes

Onderzoekers van het Fraunhofer-Institut für Produktionstechnik und Automatisierung (IPA) hebben een minifabriek voor huidcrème ontwikkeld. Hij is niet groter dan een kleerkast en maakt de aanmaak van gepersonaliseerde huidcrème in de winkel mogelijk.


     

Het is een maatschappelijke megatrend: de industrie moet in steeds kleinere aantallen produceren en tegelijkertijd producten in een grotere hoeveelheid varianten vervaardigen. Het eindpunt van deze ontwikkeling is massapersonalisering, het op grote schaal maken van gepersonaliseerde producten. Dat zorgt in de procesindustrie, die onder andere farmaceutische en cosmetica-producten maakt, voor problemen.

Alleen al op de huid werken veel verschillende extrinsieke en intrinsieke factoren in. Tot de eerste behoren UV-straling, voedings- en drankgebruik, slaapgewoonten, jaargetijde en stress. Tot de tweede behoren de hormoonhuishouding en de genen. Al deze factoren beïnvloeden hoe vet, vochtig of droog onze huid is.

Een huidcrème die alle mensen overal op aarde en in elke situatie op dezelfde manier helpt, is er dus niet. Onderzoekers aan het Fraunhofer IPA hebben nu een systeem ontwikkeld om gepersonaliseerde huidcrème economisch te produceren. De minifabriek heeft de afmetingen van een kleerkast en is voorzien van een aanraakscherm en een uitgiftevak voor het gepersonaliseerde product.

In zeven minuten een huidcrème op maat

Om de minifabriek te kunnen bedienen is nog dermatologische kennis nog ervaring in het omgaan met machines nodig. Er staat altijd een medewerker paraat; ten eerste omdat de meeste mensen liever interageren met een mens dan met een machine, ten tweede omdat de sensorische meting waarbij het vocht- en vetgehalte van de huid worden bepaald, op nauwkeurig vastgelegde plaatsen in het gezicht moet gebeuren. Zelflerende algoritmes analyseren de meetgegevens en berekenen welke stoffen in welke concentratie de gepersonaliseerde huidcrème moet bevatten.

Fraunhofer IPA minifabriek huidcreme 1 780

Zowel de meetresultaten als de ingrediënten worden op het display getoond. Met een druk op het vlak 'kopen en produceren' vervaardigt de minifabriek de gepersonaliseerde huidcrème. Na ongeveer zeven minuten is het product klaar en kan de tube met 30 ml gezichtscrème worden meegenomen. Afhankelijk van de gebruiksfrequentie is de inhoud voldoende voor vier tot zes weken. Daarna wordt een nieuwe meting aanbevolen om te zien of de toestand van de huid intussen is veranderd en het product moet worden aangepast.

Het businessmodel en de ontwikkelaars hebben de technologie ondergebracht in de start-up Skinmade GmbH. De minifabriek is inmiddels geïnstalleerd in drie Douglas-filialen en binnenkort volgen er nog meer filialen. In de toekomst meten klanten in de winkels alleen nog de toestand van hun huid en krijgen de crème thuisgestuurd. De volgende stap is een mini-huismeter en bijbehorende app voor thuisgebruik. Dan hoeven de klanten niet eens het huis meer uit om hun gepersonaliseerde huidcrème te krijgen. Medio 2019 zou het zover moeten zijn.

(Foto's: Fraunhofer IPA/Rainer Bez)