Bosch en Fraunhofer in intelligente logistiek

06/04/2016

Door Ad Spijkers

Veilige communicatie en eenvoudig gebruik van gegevens in waardeketens - zonder verlies van soevereiniteit over eigen gegevens - zijn voorwaarden voor slimme diensten, innovatieve producten en geautomatiseerde bedrijfsprocessen. 


     

Veilige communicatie en eenvoudig gebruik van gegevens in waardeketens - zonder verlies van soevereiniteit over eigen gegevens - zijn voorwaarden voor slimme diensten, innovatieve producten en diensten en geautomatiseerde bedrijfsprocessen. Het Industrial Data Space initiatief van de Fraunhofer-Gesellschaft heeft tot doel een veilige dataruimte te creëren waarmee bedrijven hun data-activa ten gelde kunnen maken. In het initiatief werken twaalf Fraunhofer-instituten met vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven aan een concept voor een uitgebreide, cross-sector netwerken in een open data ruimte. De coördinator van het onderzoeksproject is het Fraunhofer-Institut für Materialfluss und Logistik (IML) in Dortmund.

Hardware voor Industrial Data Space

Op de CeBIT in maart waren voor het eerst Cyber Physical Systems in de vorm van intelligente containers en vaten en hun opname in netwerken op basis van het Industrial Data Space te zien. Het samengaan van cyber fysieke systemen met de industriële dataruimte maakt het Internet der Dingen niet alleen in theorie mogelijk. Ze openen volgens de ontwikkelaars de deur naar zelforganiserende logistiek.

In een samenwerkingsverband tussen Robert Bosch GmbH in Stuttgart en Fraunhofer IML werd gericht hardware ontwikkeld met het oog op Industrial Data Space. Deze hardware zorgt ook voor de noodzakelijke beveiliging van gegevens met de data-overdracht naar de Industrial Data Space - zowel in de uitwisselingen tussen cyberfysische systemen als door individuele containers in de Industrial Data Space.

Samen met bedrijven als Sick en Bosch wil het Fraunhofer-Institut de facto hardware-standaarden opzetten voor Industrie 4.0 en Logistiek 4.0. Elke verpakking, elk vervoermiddel, elk ding in de logistiek kan met deze technologie voor cyberfysieke systeem worden uitgerust.

Hardware voor Logistiek 4.0

Basis voor de door Bosch nagestreefde ‘Connected Supply Chain' is de digitalisering van logistieke objecten. Het opnemen hiervan in een netwerk creëert nieuwe randvoorwaarden voor de verdere ontwikkeling van de logistiek. Het eerste product dat Bosch in 2017 op de markt wil brengen, is de TraQ intelligente container. Deze beschikt over sensoren en kan veilig via internet data uitwisselen met andere cyberfysische systemen. Het sensorplatform verzamelt en analyseert omgevingsvariabelen.

Op dezelfde technische basis ontwikkelde bij Fraunhofer IML de iCon autonome luchtvrachtcontainer. Deze krijgt zijn energie van zonnecellen en heeft een geïntegreerde ePaper display met hoge resolutie aan boord. Wereldwijde tracking via GPS en 4G data-overdracht zonder SIM-kaart zijn eveneens aan boord. Sensoren zorgen voor meting van bijvoorbeeld temperatuur en versnelling. De iCon kan op elk gewenst moment informatie over zijn toestand naar andere cyberfysische systemen sturen. Hij kan ook transportdocumenten opslaan en op het geïntegreerde ePaper display weergeven en daarmee veel papier besparen.