Denk ook eens aan kunststof

12/09/2016

Door Liam van Koert

Kunststoffen, een evenement van Mikrocentrum, is inmiddels een begrip in de Benelux. En met editie 2016 ook daarbuiten, getuige onder andere een zeer internationaal deelnemersveld. De slogan van editie 2016? Die is dit keer ‘Van idee tot product’. De hele kunststofketen is van de partij om uit te leggen dat er veel meer met kunststof kan dan dat de meeste mensen denken.


     

Al decennia lang neemt het gebruik van kunststoffen exponentieel toe. Raar is dat niet. Kunststof is een zeer veelzijdig materiaal dat licht en sterk is en op tal van manieren verwerkt kan worden. Toch zijn er ook negatieve associaties. Ten aanzien van het milieu, lastige engineering en het kostenplaatje bij lagere volumes. “In veel gevallen onterecht”, vindt beursmanager Els van de Ven van Mikrocentrum. “Natuurlijk moeten we op een veel duurzamere manier met kunststoffen omgaan. Maar technisch gezien kan er al heel veel. En met de juiste tools bieden kunststoffen de eigenschappen bij uitstek om belangrijke vernieuwende producten snel op de markt te krijgen.”

Snelle productontwikkeling

Een belangrijk productvoorbeeld dat Van de Ven aan het hart gaat, is Braster: een Poolse vinding waarmee vrouwen zichzelf moeiteloos kunnen controleren op borstkanker. “In Nederland heeft meer dan 1 op de honderd vrouwen borstkanker. Hoe eerder je erbij bent, hoe beter. Wat dat betreft is het prijzenswaardig dat Braster samen met Pezy hun idee binnen één jaar van idee tot volledig operationeel product wisten te brengen. Naast elektronica en software, speelde het op de juiste manier omgaan met kunststof een cruciale rol.” Het is slechts één van de bijzondere verhalen die tijdens Kunststoffen 2016 aan bod zal komen. Weer een ander gaat bijvoorbeeld over crowdfunding. Want ook het beschikken over voldoende saldo is van belang voor snelle productontwikkeling.

Het cirkeltje rond

Na Canada en de VS ging enkele dagen geleden ook Groot-Brittannië overstag met een verbod op zogenoemde plastic micro beads. Ook voerde Nederland onlangs een plasticverbod in, en wel op gratis plastic supermarkttasjes. Plastic soepen en microscopisch kleine plastic deeltjes in lijf en leden zijn dan ook geen verzinsels van obscure figuren met geitenwollen sokken, maar een harde realiteit. Net als snel stijgende CO2-niveaus en de opwarming van de aarde. Van de Ven: ”Natuurlijk is duurzaamheid een zeer belangrijk thema tijdens Kunststoffen. Zo zijn er diverse lezingen over hoe je de transitie naar een circulaire economie maakt, waarbij bijvoorbeeld bioplastics een veel grotere rol spelen. Ook behandelen we wat dit betekent voor de ontwerpfase, waarin al meer dan 80 procent van de totale milieu-impact van een product kan worden vastgelegd. Wat dat betreft kunnen kunststoffen zelfs een grote duurzame bijdrage leveren. Door auto’s, vliegtuigen en andere energieslurpers lichter en energiezuiniger te maken bijvoorbeeld.” 
Ook opnieuw naar productiemethoden kijken helpt. Voor een oud, maar steeds populairder wordend product als de langspeelplaat bijvoorbeeld. “Een leuk circulair onderwerp is overigens ook het Green Vinyl Project”, besluit Van de Ven. “Hierin kijkt Symcon met diverse partners of de lp van de toekomst zowel PVC-loos, als goedkoper en met minder energie gemaakt kan worden. ”

Ga voor meer informatie naar www.kunststoffenbeurs.nl