Compact dynamisch portaalsysteem

23/07/2024

Door Ad Spijkers

Rollon lanceert met de H-Bot een nieuw portaalsysteem met een compact ontwerp en hoge dynamiek.


     

Het portaalsysteem heeft een compact en veelzijdig ontwerp en is geschikt voor alle toepassingen die een kleine footprint en een hoog efficiëntieniveau vereisen. Het H-Bot-systeem heeft twee vaste motoren op de X-as met een enkele riem over via katrollen loopt en eenvoudig op spanning is te brengen. Dit ontwerp zorgt voor een gecoördineerde en nauwkeurige beweging langs de X- en Y-as. Rollon wordt in Nederland gedistribueerd door Almotion in Elst.

Veelzijdig portaalsysteem

De mogelijkheid om de motoren op de voor- of achterkoppen te monteren, naar boven of naar beneden, maakt de H-Bot veelzijdig. De afwezigheid van een motor op de Y-as vermindert de bewegende massa, waardoor trillingen afnemen en een hoge dynamiek kan worden bereikt. Deze eigenschappen maken H-Bot tot een lichte, compacte en efficiënte oplossing.

Het van origine Italiaanse Rollon, onderdeel van de The Timken Company, is specialist op het gebied van lineaire beweging. Het bedrijf biedt oplossingen die efficiëntie, precisie en flexibiliteit combineren. H-Bot is ontwikkeld om te voldoen aan de behoeften van industrieën die een hoge dynamiek vereisen, maar tegelijkertijd een hoge nauwkeurigheid in beweging.

H-Bot is geschikt voor het hanteren van lasten tot 10 kg die een hoge mate van nauwkeurigheid vereisen en een breed werkgebied bestrijken. Het systeem vindt toepassing in de farmaceutische industrie, de voedingsindustrie, laboratoria, 3D-printen en assemblage, sorteer- en transferprocessen.

Kenmerken

H-Bot is voorzien van aluminium profielen en is verkrijgbaar in maat 06 (profielsectie: 64 mm). Het beschikt over een tandriemaandrijfsysteem en een geleidingssysteem met drie recirculerende kogelwagens, één voor elk van de drie actuatoren. De wagens worden automatisch gesmeerd via een optioneel cartridgesysteem of kunnen handmatig worden gesmeerd via smeernippels.

H-Bot biedt een maximale slag van 2500 mm in de X-as en 1500 mm in de Y-as, waardoor een groot werkgebied mogelijk is. De maximale bedrijfssnelheid bedraagt 5 m/s, met een maximale versnelling van 50 m/s2, wat hoge prestaties en dynamiek garandeert. De herhaalbaarheid van de positie is +/- 0,1 mm. De montage is horizontaal en maakt integratie van de Z-as mogelijk, waardoor de veelzijdigheid van het systeem verder vergroot.

Het wordt geleverd met verschillende standaardaccessoires om de montage te vergemakkelijken, zoals stelpoten, bevestigingssysteem, sensoren voor nulstelling, axiale interfacekits voor drie typen tandwielkasten, automatisch smeersysteem en een kabelketting voor de Z-as.

Foto: Rollon