Meer vraag naar high-end visionsystemen

15/12/2017

Door Liam van Koert

Klassieke machinevision blijkt nog steeds de hoeksteen voor beeldverwerking. Toch komen er ook nieuwe toepassingen door precieze CMOS-technologie, embedded systemen en kunstmatige intelligentie. Framos deed een onderzoek en 61 eindgebruikers en 29 producenten uit 22 landen deden mee. Lees hier de belangrijkste bevindingen.


     


• Europa is nog steeds de grootste producent en gebruiker van machinevision, maar producenten maken ook steeds meer visionproducten in Azië en Noord Amerika.
• Productieautomatisering en land- en tuinbouw blijven de grootste gebruikers. Zij gebruiken vision in eerste instantie voor kwaliteitscontrole, gevolgd door optisch meten en robotica. De transportsector groeide met 115 procent, de medische sector bleef gelijk. Een ander groeigebied: drones en autonome voertuigen. Meer dan een kwart van de producenten meldt dat zij vision voor deze toepassingen verkopen.
• Binnen de industrie blijven elektronica, automotive, medical, farma, food & beverage, print en verpakkingen, logistiek en security de belangrijkste verticalen. Een duidelijke groeimarkt is multimedia en entertainment.
• Er is een duidelijke opmars van complexere drivers zijn kunstmatige intelligentie, 3D-vision en hyperspectraal.
• Hoewel cameraprijzen tot en met 2015 een daling lieten zien, lijken deze zich nu te stabiliseren. Er is een sterke daling in de vraag naar camera’s onder 150 dollar en een sterke stijging in vraag naar camera’s boven 1.000 dollar. De dreiging van Aziatische low-budget camera’s neemt daarmee af voor Europese cameraproducenten.

Het volledige rapport is hier te downloaden.

 

1 Manufacturer Industriekameras Anwendungen EN

 

4 User Industriekamera Preisklassen EN

5 User Kameramarken Einsatz Bekannt EN

8 User Einsatz Sensormarken heute 2Jahre EN6 User Objektivmarken Einsatz Bekannt EN