Rexroth, MantiSpectra winnen Hermes Awards

17/04/2023

Door Ad Spijkers

Bij de openingsceremonie van de Hannover Messe werden beide firma's onderscheiden met de gerenommeerde prijs.


     

Elk jaar reikt Deutsche Messe AG, organisator van de Hannover Messe, de Hermes Award en Hermes Startup Award. De eerste is bedoeld voor bedrijven met innovatieve oplossingen met een hoge mate van technologische innovatie.De tweede gaat naar een bedrijf dat niet ouder is dan vijf jaar en wiens product of oplossing een bijzonder hoge mate van technologische innovatie heeft. De prijzen werden uitgereikt door Bettina Stark-Watzinger, bondsminister minister van  Onderwijs en Onderzoek, in aanwezigheid van bondskanselier Olaf Scholz.

Hermes Award

Dit jaar bekroonde de jury een product voor de dynamische robotmarkt. De Smart Flex Effector van Bosch Rexroth is een op sensoren gebaseerde compensatiemodule (end effector) voor robots met onafhankelijke, nauwkeurige kinematica in zes vrijheidsgraden. De module kan worden gebruikt bij handling- of verbindingsprocessen met nauwe toleranties in automatiseringstechnologie of robotica met belastingen tot 6 kg. De positie van werkstukken of het hanteren van objecten kan worden waargenomen door robots met Smart Flex Effector. De gebruiksmogelijkheden zijn divers, omdat het ook geschikt is voor samenwerking tussen mens en robot als extra apparaat voor verschillende robots.

"Nauwe mens-robot interactie speelt een centrale rol bij het oplossen van economische, sociale en demografische uitdagingen. Dat gaat van het optimaliseren van industriële assemblage en het verhogen van de productiviteit in de landbouw tot het ondersteunen van medisch en verplegend personeel in de vorm van assistentierobots. De Smart Flex Effector verbetert de efficiëntie en biedt een verscheidenheid aan gebruiksmogelijkheden voor robots aan en creëert zo een meetbare meerwaarde voor industrie, milieu en maatschappij. Met de toekenning van het project gaat de Hermes Award voor de derde keer naar Bosch Rexroth", aldus de jury.

Hermes Startup Award

De Hermes Startup Award gaat dit jaar naar een Nederlands bedrijf. Het jonge bedrijf MantiSpectra uit Eindhoven ontving de Award (foto) voor het ChipSense-product. Dit is een volledig geïntegreerde nabij-infraroodsensor die met een voetafdruk van 1 mm2 de kleinste in zijn soort op de markt is.

De sensor maakt een snelle analyse met hoge nauwkeurigheid mogelijk en wordt direct op de productielijn gebruikt, vanwaar hij real-time gegevens levert. Zo worden defecten direct herkend en zijn besparingen mogelijk door kwaliteitscontrole direct aan de productielijn. De kleine en goedkope sensor is eenvoudig te integreren en opent een aantal nieuwe toepassingsperspectieven, bijvoorbeeld in de landbouw of de voedselverwerking. Het product wordt al gebruikt in de industrie, landbouw en voedselverwerking.

Foto: Hannover Messe