Wed Nov 20 2019

11 20

Veiliger op de heftruck met AR-bril

19/08/2019

Door Ad Spijkers

In de toekomst kunnen heftruckchauffeurs een AR-bril dragen, zodat ze door obstakels zoals hefmasten, dak en lading heen kunnen kijken. Bovendien kunnen in het gezichtsveld informatie en waarschuwingen worden weergegeven.


     

Het besturen van een vorkheftruck is niet eenvoudig. De mast, het voertuigdak en de lading belemmeren het zicht. Nu al helpen camera's de bestuurder het overzicht te houden. Net als de achteruitrijcamera in de auto tonen ze gebieden die niet vanaf de chauffeursstoel zichtbaar zijn. Maar hoe meer de bestuurder naar schermen in de cabine kijkt, des te groter het risico om obstakels of mensen voor het voertuig over het hoofd te zien.

AR op de heftruck

Wetenschappers van het Institut für Integrierte Produktion Hannover (IPH) en het Institut für Transport- und Automatisierungstechnik (ITA) aan de Leibniz Universität Hannover werken samen met een aantal bedrijven aan virtuele visuele verbetering.

De onderzoekers uit Hannover werken aan een nieuw concept van 'verbetering van het virtuele zicht'. In de toekomst kunnen heftruckchauffeurs achter het stuur een AR-bril dragen. Ze hoeven dus niet weg van de weg te kijken en profiteren toch van de camerabeelden. Met AR (augmented reality) kan de brildrager zowel de echte omgeving als aanvullende informatie zien die virtueel wordt weergegeven.

Voor de heftruckchauffeur verschijnt het camerabeeld over zijn echte gezichtsveld. heen Als hij bijvoorbeeld recht vooruit kijkt, ziet hij de mast en de lading, maar ook het beeld van de camera aan de voorkant. Hetzelfde geldt als hij achteruit rijdt. Het maakt niet uit in welke richting hij kijkt, het lijkt alsof hij door obstakels heen kan kijken.

Uitdagingen

De projectpartners moeten een aantal uitdagingen aangaan. Ten eerste moeten ze geschikte plaatsen vinden om camera's op de vorkheftruck te installeren en een virtueel totaalbeeld te bieden. Hier zijn primair de wetenschappers bij ITA voor verantwoordelijk. Ze zorgen ook voor het algoritme voor beeldoverlay: alle obstakels die het zicht beperken, moeten door camerabeelden worden gedekt.

De onderzoekers van IPH houden zich bezig met het op context gebaseerde informatiedisplay: welke aanvullende informatie heeft de heftruckchauffeur op welk moment nodig en hoe kan deze worden weergegeven in zijn gezichtsveld. Het is bijvoorbeeld denkbaar om bestelgegevens weer te geven zodat de heftruckbestuurder het zonder gedrukte lijsten kan doen. Ook kunnen waarschuwingen worden weergegeven - zoals een lage laadstatus van de vrachtwagen of een geblokkeerd pad.

Om de bestuurder niet te overbelasten en mogelijk de verkeersveiligheid in gevaar te brengen, onderzoeken de wetenschappers van IPH bij welk scenario hij welke informatie nodig heeft. Bovendien ontwikkelen ze gebarenbesturing, zodat de bestuurder intuïtief met de AR-bril kan communiceren. Met eenvoudige handbewegingen moet hij hints kunnen verbergen (bijvoorbeeld als hij een waarschuwing heeft gezien) of aanvullende informatie zoals ordergegevens kunnen opvragen.

Foto: IPH