Sat Sep 19 2020

09 19

4,5% groei voor industrie

07/04/2015

Door Bart Driessen

De FME Conjunctuurenquête voor het voorjaar 2015 is weer uit. FME-voorzitter Ineke Dezentjé Hamming: “De technologische industrie staat voor een grote opgave. Smart Industry – de combinatie van nieuwe productietechnologieën en verdere integratie van ict in ontwerpen, fabriceren en distribueren – gaat de industrie de komende jaren radicaal veranderen. Daar moet de industrie zich nu op voorbereiden."


     

 

Om de wereldwijde concurrentie ook straks het hoofd te kunnen bieden, moeten Nederlandse technologische bedrijven niet alleen innovatief blijven, maar ook de kosten binnen de perken houden.” Dit zegt FME-voorzitter Ineke Dezentjé Hamming bij de presentatie van de FME Conjunctuurenquête voorjaar 2015.

 

Er is geld

Een van de leukere mededelingen van de FME is dat veel bedrijven een gezonde uitgangspositie hebben om de uitdagingen aan te gaan voor de transitie naar Smart Industry. Ofwel, er is geld. De sector liet afgelopen jaar namelijk 4½% omzetgroei zien. De bedrijven verwachten dat die groei dit jaar (5%) en volgend jaar (6%) doorzet. Maar er is ook slecht nieuws.  Bijna een derde van de bedrijven in de technologische industrie had in 2014 een krimpende omzet. Dat gold vooral voor bedrijven met 50 tot 100 medewerkers. Nederland is een open economie. Belangrijk is daarom de dynamiek van de wereldwijde concurrentie. Ofwel, de wereld draait door, ook economisch. Scoorde in afgelopen jaren ‘vraaguitval’ zeer hoog (56%) als groeibelemmering, nu is dat nog 44%. Personeelskosten (36%) en ‘ oplopende inkoopprijzen’ (31%) worden door steeds meer bedrijven als belangrijke groeibelemmering genoemd. Een bewijs dat reshoring toch zo gek niet is? En wat te denken van robotisering?