De Hannover Mese 2020 werd vanwege het coronavirus eerder al uitgesteld van 20-24 april naar 13-17 juli. Inmiddels heeft de Deutsche Messe AG editie 2020 van de beurs der beurzen helemaal geschrapt. Reisbeperkingen, een verbod op groepsbijeenkomsten en verordeningen in de regio Hannover maken het onmogelijk om de Hannover Messe 2020 te organiseren. Bovendien draaien zowel exposanten als werkgevers van bezoekers op een laag pitje en zijn ze zeer kritisch op de kosten. Het is de eerste keer in de 73-jarige historie van de beurs dat deze niet doorgaat.
Krister Sandvoss, Global director van de Deutsche Messe: "De industriële transformatie die momenteel plaatsvindt zou dit jaar het thema zijn. De industrie verandert in snel tempo. Dit heeft een aantal oorzaken zoals digitalisering, individualisering, CO2-neutrale productie en demografische veranderingen. Als gevolg hiervan staan bedrijven tegenwoordig voor heel andere uitdagingen dan een paar jaar geleden. De Hannover Messe is waar ze de nieuwe technologieën, processen en partners vinden die hen in staat stellen deze uitdagingen aan te gaan.”
Enkele hoofdthema's voor dit jaar zouden zijn:
Data worden steeds belangrijker om daarmee de juiste beslissingen te nemen voor je bedrijf en machines. Met behulp van kunstmatige intelligentie zijn die data op de juiste wijze te interpreteren. Kunstmatige intelligentie helpt machines en systemen te communiceren en delen van informatie met elkaar zonder dat er een mens nodig is. Het zorgt voor de documentatie, monitoring en simulatie van de processen. Op de Hannover Messe zouden presentaties worden gegeven over software-oplossingen voor flexibele productie en B2B-platforms voor de industrie door grote bedrijven zoals Amazon Web Services, Cisco, Google, Huawei, IBM, Intel, Kaspersky, Microsoft, SAP, Siemens PLM en Software AG.
Door de nieuwe mobiele communicatiestandaard 5G zullen data veel sneller verzonden kunnen worden. In hal 3 en 21 zou te zien zijn wat mogelijk is als productiebedrijven 5G gaan gebruiken. Een voorbeeld is de noodstopknop bij machines. Momenteel is deze aan een kabel verbonden omdat er geen mobiele communicatiestandaard is die snel genoeg is om een machine te laten stoppen wanneer er op de noodstop gedrukt is door een medewerker in gevaar. 5G zal dat veranderen. 5G is dus erg belangrijk in de industriële omgeving. Ook voor aansturing van AGV. De snelste AGV ter wereld (10 m/s) van het Fraunhofer instituut stond geland in Hal 3. Ook zou te zien zijn dat verschillende AGV’s (van verschillende producenten) met elkaar communiceren via één communicatieplatform.
Het klimaatdebat dat momenteel in de samenleving plaatsvindt, zorgt voor een verdere impuls van de ontwikkeling van duurzame geavanceerde technologieën en CO2-neutrale bedrijfsmodellen.
Welke vorm deze technologieën en bedrijfsmodellen ook aannemen - of het nu gaat om slimme oplossingen voor energie, modellen met een circulaire economie of lichtgewicht ontwerp - de resulterende voordelen op het gebied van behoud van hulpbronnen, energie-efficiëntie en procesoptimalisatie zullen meer doen dan alleen klimaatverandering tegengaan; ze zullen ook goed zijn voor het bedrijfsleven.
Zo’n 250 startups, waarvan zo’n 20 Nederlandse, zouden zich presenteren in Hal 24.
Ongeveer 100 Nederlandse bedrijven en instellingen wilden deelnemen aan de beurs. Nederland is nu 70 jaar verbonden aan de Messe en ter gelegenheid daarvan was een groot netwerkevenement gepland. Dit gaat niet plaatsvinden is nu de gehele Messe is afgelast.
Indonesië was dit jaar officieel partnerland van de Hannover Messe. Het land plande een nationaal paviljoen in hal 21 met ongeveer 170 exposerende bedrijven uit Indonesië.
Foto bovenaan (R.Zander): V.l.n.r. Mattias Dreher (Global Fairs BV), Krister Sandvoss (Deutsche Messe), I Gusti Agung Wesaka (Ambassadeur Indonesië) en Victor Koppelaar (Global Fairs Nederland)