Update 2 OTC Houston

14/05/2014

Door Ronald Epskamp

Deepwater construction heeft de aandacht van vele spelers. New Deepwater Construction Equipment – Update 2014 was een van de thema’s op de OTC. Met name de toevoeging Update geeft duidelijk aan dat dit thema leeft.


     

 

Onderzoek uitgevoerd in opdracht van de reders toont een enorme groeiverwachting aan voor de komende jaren. Heavy Lifting is nog steeds de grootste markt en blijft stabiel. Niet vreem dus dat partijen als SAIPEM, Allseas en Heerema inzetten op Deepwater. Saipem presenteerde haar FDS2 en de CastoreOne (spreek uit als ohne). Deze Italiaanse specialist heeft met de CastorOne een Pipelay vessel uitgerust met veel innovaties. Zo is het zgn abandoning van de pijp niet meer nodig. Dit dankzij nieuwe clamping technieken en een 1500 Te sterke clamping unit. Duizenden sensoren zorgen in een redundante opzet samen met camera’s voor de nodige informatie. Tijdens de pipelay guidance wordt realtime een FEM berekening gedaan. Het L3 production plannersysteem houdt constant rekening met het type pijp, de coating en berekent exact op welke verbinding de clamp de pijp het beste op kan pakken. Het schip is verder uitgerust met een uitgebreid CMS systeem. Dit is een combinatie van het L3 production planner systeem, het MoMo (Motion Monitoring) en het MeVa (measurement validation) systeem. Al deze techniek maakt abandoning overbodig en kan pijp >1000 km leggen. Het schip heeft een geïnstalleerd vermogen van 36MW en de kosten lagen tussen de 600 en 700 M$.

 

AEGIR van Heerema
Maar het kan groter. Met 48MW geïnstalleerd vermogen heeft de AEGIR van Heerema recent succesvol zijn eerst klus geklaard. Het Lucius project. De Aegir is een knap staaltje engineering. Met een 2000T top tensioning capaciteit, 4000 T Lifting capaciteit en 800 T Reeling is de Aegir in staan tot 3.500m diepte pijpen op de zeebodem te leggen. Alle technische uitdagingen zijn vooraf goed doorgerekend, maar er zaten wel heel veel nieuwe ontwikkelingen in het schip. Zo was het van de haspel af pijp leggen nieuw voor Heerema, er moest een locatie en een ponton komen. Dit ponton is niet op de standaard manier verankerd maar met stalen buizen. Op deze manier heeft men een stabiele Reel kunnen krijgen. Een andere uitdaging is het trainen van de Crew. Dit is serieus aangepakt en er is voldoende tijd geïnvesteerd om de 1e klus naar tevredenheid van de klant te klaren. De Aegir voert nog enkel kleine opdrachten uit alvorens weer aan een grote klus te beginnen. Jan van der Graaf van Heerema gunde ons vervolgens een preview op de toekomst met een blik op de 2 komende heavy lift platformen. Mede om duidelijk te maken dat deze markt hoewel stabiel nog erg interessant is.

 

Pieter Schelte
Kan het nog groter? Ja hoor! Edward Heerema van Allseas heeft dit laten zien. De bouw en de voortgang van de Pieter Schelte gaf een indrukwekkend beeld van een gigantisch multifunctioneel schip. Hoewel de Pieter Schelte nog niet klaar is ligt de volgende nog naamloze uitdaging al klaar. Met 385 meter lengte en 160 meter breed is dit schip vnl. bedoeld om de allergrootste platformen te kunnen verwijderen en vervoeren. Maar terug naar de Pieter Schelte met 382x124 meter ook niet klein te noemen. En met een geschatte kosten van 3 Miljard is een vooruitziende blik noodzakelijk. De bouw van het schip is in twee helften gebeurt. Deze zijn later gekoppeld. Toe dat eenmaal was gerealiseerd kwamen steeds meer gegevens vrij omtrent de afmetingen van de jackets en platformen. Wat bleek, de ruimte tussen de twee helften was met 52 meter net 7 meter te krap. Goede raad is duur, maar toch maar de slijptol gepakt en 7 meter tussengeplaatst. Er wordt gepoetst in de business en niet alleen maar gepraat. De Pieter Schelte is tevens een pijpenlegger en biedt daarom aan 570 man plaats. Voor het verwijderen van platformen zijn er echter veel minder mensen aan boord. Dit proces is volledig geautomatiseerd wat ook de veiligheid ten goede komt. Wanneer alles goed is voorbereid doet de automatisering zijn werk. Na een definitieve druk op de knop is de klus dan in 9 seconde geklaard. Een van de toehoorders vroeg zich af of er REUSE mogelijk is. Voor wat betreft de reder wel maar de techniek gaat zo snel en de gedemonteerde systemen zij daardoor vaak verouderd of moeten aangepast worden voor een volgende klus alvorens weer ingezet te kunnen worden. Een mooi staaltje machtsvertoon uit de polder in het hete Houston.