Kinderboekenserie over robotica en AI

21/10/2024

Door Ad Spijkers

Eva Leurink werkt aan een kinderboekenserie die robotica en AI uitlegt aan kinderen in het basisonderwijs. Leurink is docent, zelfstandig mediacoach en adviseur technologische innovatie bij Kennisnet. Met haar ervaring wil ze haar passie voor technologie delen met kinderen, hun ouders / verzorgers en hun leerkrachten. Met haar boeken wil ze kinderen iets beter voorbereiden op een toekomst waarin technologie steeds belangrijker wordt.


     

Technologie is overal en kinderen komen er al jong mee in aanraking. Robots worden steeds geavanceerder, zeker met de nieuwste ontwikkelingen rondom artificial intelligence (AI). Leurink wil kinderen, hun ouders / verzorgers en hun leerkrachten meenemen in de wereld van robotica en AI.

Met de boekenserie wil ze er voor zorgen dat kinderen niet alleen technologie gebruiken, maar ook een beetje begrijpen hoe het werkt. Hiervoor heeft Leurink een crowdfundingcampagne opgezet die op het moment van schrijven voor 36% gefinancierd is. Leurink krijgt veel positieve reacties en heeft zelfs haar eerste donatie van een bedrijf al binnen. De campagne loopt tot 8 november.

Het idee

Leurink wil de grondbeginselen van robotica (sense, think, act) tot leven brengen in de personages Sensi, Tinki en Axxi. Sensi is de 'gevoelige' robot met sensoren. Tinki is de 'slimme' denker die met AI data analyseert en onder andere beslissingen neemt. Axxi is de 'sterke' doener die taken uitvoert met allerlei grijpers.

In de mini-boekenserie bundelen de robots hun krachten om hun dromen waar te maken. Samen ontdekken ze stap voor stap de wereld om hen heen. Elk van hen groeit uit tot een zelfstandige robot met unieke talenten. In elk boek staat een bepaald onderdeel van de technologie centraal. Elke editie bevat een eenvoudige uitleg voor volwassenen, zodat zij kinderen kunnen helpen de technologie beter te begrijpen.

Omdat het boek voor kinderen is, wil Leurink ze ook betrekken bij het maakproces. Ze gaat proeflezen op een basisschool en laat kinderen tekeningen maken van de personages. Het geeft haar niet alleen inspiratie voor de illustraties, maar biedt hen de mogelijkheid mee te helpen bij de totstandkoming van de boeken.

De boekenserie

In het eerste boek staat Sensi centraal. De robots werken in een boekjesfabriek. Maar Sensi heeft een droom: werken in een veel leukere snoepjesfabriek. De robot probeert samen met Tinki en Axxi te ontsnappen, maar dat is niet zo makkelijk. In de fabriek is overal gevaar en robots kunnen niet zomaar iets nieuws, zoals traplopen. Dat moeten ze eerst leren. Gelukkig krijgen ze hulp van Droni, een vliegende robot die hen helpt om hun droom te verwezenlijken.

In het tweede boek staat Tinki centraal. De robots ontdekken dat ze helemaal niet zomaar aan de slag kunnen in een andere fabriek. Ze zullen eerst weer naar school moeten. Het boek legt uit hoe robots 'leren' met behulp van machine learning. In het derde boek staat Axxi centraal. De robot wil nieuwe grijpers en laat deze maken in een ziekenhuis waar 3D-printers werken als dokters. Het boek legt uit hoe robots er van binnen uitzien en hoe ze bijvoorbeeld nieuwe onderdelen krijgen.

In het vierde boek ontdekken kinderen welke beroepen passen bij elk karakter en leren ze dat iedereen een eigen talent heeft – of dat nu iets van Sensi, Tinki of Axxi is. Ze moeten ontdekken wat ze leuk vinden en waar ze goed in zijn.

Voor meer informatie en voor een donatie kunt u hier terecht. Bedenk daarbij dat de kinderen van nu uw medewerkers en klanten van de toekomst zijn.

Foto: screendump video Eva Leurink