We hebben er de mond vol van: Smart Industry, Industry 4.0, Industrial Internet of Things. Maar welke naam je er ook aan wilt geven, in de basis komen we niet veel verder dan een met woorden beleden theorie.
Ja, er worden machines aan elkaar geknoopt. Ja, er worden orders vanuit ERP de fabriek in gestuurd. Maar de basis? Het verkochte en te produceren product? Die is in veruit de meeste gevallen nog gewoon van papier. Een platte uitdraai op A0, waarvandaan de mensen in de fabriek hun informatie van engineering en werkvoorbereiding halen om de boel te produceren. En natuurlijk. Die tekening is er ook digitaal. Misschien is er zelfs wel een 3D-model waarop tal van analyses en iteraties zijn losgelaten. Dat we het model vervolgens zo plat als een dubbeltje slaan en van alle intelligentie strippen? Als het niet zo droevig was dat dit in Nederland op grote schaal nog de dagelijkse gang van zaken is, dan zou ik er bijna om lachen. Bijna.
Even geleden was ik in Boston. Er was een nieuw evenement van PTC, dat de ontwikkelaar van engineeringsoftware Liveworkx noemde. Het was duidelijk dat daar het kwartje heel hard aan het vallen is. Er wordt daar niet alleen gesproken over Model Based Definition, een methode waar feitelijk alle product én productie-informatie op een eenduidige aan modellen worden toegevoegd, zodat machines er zonder tussenkomst van de mens mee overweg kunnen. Nee, voorbeelden waren er volop. Model Based Definition werd er door een paar vooruitstrevende gebruikers als Caterpillar en Flowserve bijvoorbeeld gekoppeld aan Augmented Reality. Daarmee kan je niet alleen leuke, maar ook zeer waardevolle dingen doen. Gezamenlijk met je engineering-afdeling rond je ontwerp lopen bijvoorbeeld, het virtuele product voor vrijgave naar de werkelijke machine brengen, of de servicemonteur op locaties 3D-instructies geven. Koppel dit vervolgens aan realtime data en machine learning, en dan wordt het echt leuk. Realtime data uit het veld die je niet alleen helpt met voorspellend onderhoud, maar ook de input levert voor ontwerpoptimalisatie.
De belofte van Smart Industry liegt er niet om. Maar laten we alsjeblieft bij het begin beginnen en eerst de basis van productiedigitalisering op orde krijgen. Model Based Definition biedt hiervoor uitstekende standaard handvatten en kansen voor efficiënter produceren. Ik zou zeggen: grijp ze.