Nieuwe ontwikkelingen bij Beckhoff

11/11/2017

Door Bart Driessen

Tijdens de laatste update van Beckhoff op 9 november lieten zo'n 150 engineers zich weer bijpraten door het productmanagement van Beckhoff. Dit jaar vond het event plaats in het eeuwenoude Slot Doddendael in Ewijk. Het contrast met het besproken materiaal had moeilijk groter kunnen zijn.


     

Allereerst werd de die nieuwste versie van TwinCAT3 aan de orde gesteld. Software blijft in ontwikkeling en dat geldt natuurlijk ook voor TwinCAT. Misschien wel het belangrijkste onderdeel daarvan is de multicore realtime eigenschap. De capaciteit van TwinCAT3 is nu in staat 256 cores tegelijk te gebruiken waardoor de rekenkracht sterk vergroot wordt. Daarmee beschikt de gebruiker voorlopig over voldoende capaciteit. In ieder geval voldoende voor de industriële server die Beckhoff nu levert. Deze heeft 3 processoren met 12 cores per processor. Maar in de toekomst zal dat zeker toenemen.

Een van de voordelen van TwinCAT3 is de realtime integratie van vision in TwinCAT3. Tijdens de komende SPS-IPC Drives in Neurenberg demonstreert Beckhoff een toepassing met drie robotarmen, drie camera's en twee XTS transportbandsystemen. Al deze onderdelen werken op basis van een complete TwinCAT3-besturing. Naast robotica  is dus ook de combinatie met motion en meettechniek mogelijk.

Een andere eigenschap van TwinCAT3 is de mogelijkheid om tegelijkertijd oudere versies te gebruiken op een en dezelfde PC. Vaak kiezen gebruikers er voor om oudere versies te handhaven. Beckhoff wil deze mogelijkheden blijvend bieden. Ook wanneer data in verschillende encryptievormen zijn opgeslagen, kan TwinCAT3 deze verschillende data in een versie samenvoegen. Over Security meldde Beckhoff verder dat het kiest voor eigen hard- en software. Onderdelen daarvan zijn behalve encryptie ook multi-dongles waarmee OEM-ers eigen producten kunnen beschermen tegen cyberaanvallen. Deze services voor OEM-ers worden in de vorm van licenties aangeboden.

Ander nieuws is de IoT-oplossing. Met TwinCAT3 kan de gebruiker IoT-compatible I/O componenten zoals de EK9160 koppelen aan Amazon Web Services (AWS) Eco-System. Waarmee dan ook de cloud bereikbaar is voor machinedata.

De komende weken publiceert The Factory Files nog veel meer nieuws van verschillende exposanten op de SPS-IPC Drives.