Penko Engineering viert 40-jarig bestaan met vooruitblik

11/11/2017

Door Bart Driessen

8 november vierde Penko Engineering in Ede het 40 jarig bestaan van haar bedrijf. Opvallend was dat 80% van de presentaties ging over de toekomst; 20% ging over de afgelopen 40 jaar.


     

Penko heeft in de afgelopen 40 jaar een bijzondere positie verworven als fabrikant van precieze weegapparatuur voor de industriële markt. Tijdens de welkomsttoespraak richtte de algemeen directeur, Susanne Krause, de aandacht niet alleen op de eerste jaren toen het nog zeer verschillende opdrachten aannam. Vooral de jaren waarin oprichters Willem van Huët en Vincent van der Wel steeds meer succes wisten te boeken met hun oplossingen op het gebied van weegtechniek, aangevuld met de noodzakelijke elektronica, waren bepalend voor het bedrijf. in juni 2004 werd het onderdeel van ETC (Electronic Theatre Controls) uit Middleton, WI, USA. Maar weegtechniek bleef nummer 1. Momenteel is dit bedrijf actief in verschillende markten en 20 verschillende landen.

Smart factory en IIoT bij Penko

Een belangrijk verandering die nu gaande is, zijn de enorme veranderingen die internet, smart factory en IIoT teweeg brengen. OEM-ers en eindgebruikers  hebben daar mee te maken, maar ook Penko maakt deel uit van deze ontwikkeling. Aan de producten van Penko is dat nu al goed te merken. Hun BCS (Batch Control System) maakt bijvoorbeeld niet alleen receptuur, dagprogramma’s, weekplanning en batchrapportages. Ook de koppeling van data aan databases voor analyse, tracking, tracing en ERP-systemen zijn onderdeel van het BCS. Een van de voorbeelden van de steeds sterkere synergie van industrie en IT. Een ander voorbeeld is hun oplossing om data veilig op te slaan zonder aanpassingen aan de IT infrastructuur van de eindgebruiker. Om de data veilig te benaderen biedt het bedrijf een beveiligd kanaal dat werkt via elke browser. Het maakt het ook mogelijk om sensordata draadloos naar de cloud te loggen. Dit dataverkeer kan zelfs verlopen op basis van zonne-energie en GSM.

Toekomst

Penko verwacht dat het in de toekomst meer en meer actief zal zijn in het ontwikkelen van brede industriële automatiseringsoplossingen. Natuurlijk zal weegtechniek een belangrijke rol blijven spelen, maar ook andere functies zullen onderdeel zijn van de noodzakelijke hard- en software.

Bij de foto

Uitreiking geschiedenisboek aan (vlnr) Dick Titus, President van ETC, Willem van Huët en Vincent van der Wel, oprichters van Penko Engineering. Vincent van der Wel is nog steeds werkzaam bij Penko en behartigt de belangen van de weegindustrie. Hij is tevens auteur van het boek over de geschiedenis van het bedrijf.