Sat Nov 21 2020

11 21

Een blik in de kristallen bol

13/01/2015

Door Liam van Koert

De toekomst van vision is rooskleurig. Ook het Belgische Phaer merkt dat met de toenemende vraag naar flexibele automatisering steeds vaker vision als enabler wordt gekozen. Tegelijk groeit ook de behoefte aan meer expertise. Een robuust systeem plug & play opleveren is tegenwoordig best haalbaar, maar het vereist kennis van zaken. Kennis over vision en kennis over een slimme aanpak.


     

Phaer heeft een zeer dynamisch jaar achter de rug. Nauwelijks bijgekomen van een succesvolle Vision Expert Day – een drukbezochte dag waarop 150 partners en klanten van Phaer gezamenlijk de ‘state of the art’ presenteert – verwerft het bedrijf begin dit jaar een exclusief distributeurschap in de Benelux van camerabouwer iDS. Volgens Koenraad Van de Veere, zaakvoerder van Phaer wordt je dit niet zomaar. “Een bedrijf als iDS verwacht van haar distributeurs een eigentijdse aanpak. Naast kennis van zaken was onze lokale aanwezigheid, open manier van zaken doen en sterke focus op 3D-vision belangrijk om met Phaer in zee te gaan.” 

Kristallen bol
Wil je een robuust visionsysteem bouwen, dan moet je de afzonderlijke componenten goed op elkaar afstemmen. Het alom bekende verhaal van de zwakste schakel betekent ook dat een visionleverancier naast visonkennis, ook zijn visionaanbod tot in detail moet doorgronden. Van De Veere is van mening dat het helpt om hiertoe geregeld in de spreekwoordelijke kristallen bol te kijken. “Een evenement als de Vision Expert Day organiseren we niet alleen om mensen de laatste stand der techniek te tonen. Een belangrijke component is het samenbrengen van vooruitdenkende, invloedrijke scherpe geesten die met elkaar in conclaaf gaan over wat de toekomst brengt. Het stelt ons in staat beter te snappen wat op ons af komt en daardoor betere keuzes te maken. Het vandaag maken van de juiste keuzes voor een succesvol resultaat in de toekomst, dat is ons specialisme en daarin ligt onze toegevoegde waarde.” 

Voorsprong door innovatie
Een van de gevleugelde Phaer uitspraken is ‘Don’t buy smart, be smart’. Voor wie de kristallen bol namelijk goed gebruikt, liggen er namelijk grote kansen voor de visiongebruiker. Van De Veere: “Wie de juiste keuzes maakt heeft met vision de mogelijkheid zich echt te onderscheiden met state-of-the-art oplossingen. Natuurlijk gaat het daarbij om de prestaties en robuustheid van het visionsysteem, maar ook om zaken als maakbaarheid, schaalbaarheid en flexibiliteit. Door als een ware chef de goede ingrediënten goed te gebruiken en te bereiden, kunnen de meest fantastische gerechten op de visiontafel getoverd worden. En dat ook nog eens in korte tijd tegen een schappelijke prijs.” 

Prijsdruk
Die schappelijke prijs heeft onder andere te maken met de druk die er momenteel vanuit enkele grote marktpartijen ontstaat. Van De Veere: “Het is een beetje raar, want hoewel vision nog een echte groeimarkt is, is er nu al sprake van prijserosie. Volgens sommige fabrikanten gaat het met vision net zo lopen als met de computermarkt en is vision binnenkort zo gewoon als water uit de kraan. Hoezeer ik vision ook een warm hart toedraag ben ik hier sceptisch. Maar de prijsdruk vanuit die grote partijen biedt ook kansen. Qua technologie leidende bedrijven als e2v komen als antwoord met zeer hoogwaardige, maar wel wat uitgeklede versies van hun CMOS-camera’s, de UNiiQA+ bijvoorbeeld, die echt heel veel waar voor hun geld bieden. Tegelijkertijd staan tal van nieuwe partijen op waardoor het aanbod de vraag overstijgt. Een buyers market dus met mooie kansen voor de gebruiker. Maar ook voor de reseller. Voor ons biedt het namelijk ook een uitgelezen kans om ons te onderscheiden als expert. Met dat ongelofelijke aanbod van lenzen en camera’s is er immers veel behoefte aan gedegen kennis en een goedwerkende kristallen bol.” 

TechTrends
Tot slot enkele technologische trends die opvallen. Het was per slot van rekening het jaar van VISION 2014. “Natuurlijk winnen sensoren nog steeds aan snelheid en resolutie. Het is een trend die al vele jaren aan de gang is. En met de toenemende prestaties zie je dat CMOS toch echt wel de CCD sensor aan het vervangen is. Verder zie je dat 3D-vision nu echt aan het doorzetten is. Dit is mede te danken aan het feit dat de moeilijker materie nu in ‘out of the box’ vormen verschijnt die 3D berijkbaarder maken voor een groter publiek, ook als het robuust moet zijn. De Ensenso is hiervan een mooi voorbeeld. Verder breekt USB 3.0 verder door en valt het me op dat dit ook geldt voor CoaxPress, waarvoor ook vanuit het high-end deel van de markt steeds meer interesse komt."

Advies 2015
De echt laatste wijze woorden van 2015 wijdt Van De Veere aan de kern. “2015 zal een jaar worden waar meer performance voor minder geld beschikbaar komt. Maak er gebruik van, maar vermijd de ‘goedkoop is duurkoop’ valkuilen. Het uitvallen van het visionsysteem kost veel meer dan een paar procent op een component. Kom je hier zelf niet uit, dan zijn er genoeg experts die je hierbij kunnen helpen. Maar daar gebruik van!” 
Kijk voor een korte impressie van de laatste kristallen-bol-bijeenkomst (VED 2013) het Youtube-kanaal van Koenraad van De Veere. Ook kunnen de langere interviews en presentaties worden opgevraagd via k@phaer.eu

 

Verschenen in: Vision & Robotics