Verbeterde techniek en moderne materialen verhogen de verkeerdsveiligheid en redden mensenlevens. Maar ze confronteren hulpverleners bij ongevallen voor geheel nieuwe uitdagingen. Een laser kan uitkomst bieden.
De laatste 25 jaar is het aantal verkeersdoden drastisch afgenomen en ook het aantal zwaargewonden is duidelijk verminderd. De teruggelopen aantal zijn onder meer te verklaren door verbetering van de passieve veiligheid, bijvoorbeeld door de toepassing van hogesterktestalen en composietmaterialen.
De door deze materialen verbeterde stabiliteit van voertuigen vormt echter een serieus probleem als het mis gaat. Beschikbare reddingsgereedschappen zoals plasmasnijders en hydraulische scharen en spreiders hebben relatief veel tijd nodig om carrosserieën te scheiden of open te knippen, en in sommige gevallen lukt het hen zelfs niet. Bij reddingsoperaties is tijd echter de beslissende factor: hoe sneller een persoon kan worden bevrijd, des te hoger zijn de overlevingskansen.
Een mobiele laser voor reddingsdoeleinden zou het probleem kunnen oplossen. Om deze te ontwikkelen, heeft het Laser Zentrum Hannover e.V. (LZH) voor het project LaserRettung een flink aantal partners om zich heen verzameld. Ze willen gezamenlijk een compacte lasereenheid ontwikkelen, die daar toepassing vindt waar de huidige reddingsgereedschappen tegen hun grenzen aan lopen. Het systeem moeten ook moderne materialen in korte tijd kunnen doorsnijden of van een zodanige kerf voorzien dat conventionele gereedschappen het materiaal vervolgens snel kunnen scheiden.
Binnen het project moet bovendien worden onderzocht hoe de veiligheid bij het gebruik van een laser op de plaats van het ongeval kan worden gegarandeerd. Hierbij wordt bijvoorbeeld getest welke afschakelvoorzieningen voor het systeem nodig zijn. De wetenschappers analyseren bovendien welke maatregelen voor de beveiliging van hulpverleners, verkeersslachtoffers en passanten moeten worden genomen. Daartoe behoren onder meer schorten, matten en veiligheidsbrillen.
De projectpartners zijn afkomstig van verschillende disciplines, waarmee is gegarandeerd dat alle relevante aspecten worden onderzocht. Alliantiepartners zijn Coherent (Deutschland), SGE Spezialgeräteentwicklung, Weber Hydraulik, Eifeler Lasertechnik, Laservision en Stadt Dortmund – Institut für Feuerwehr- und Rettungstechnologie.
Geassocieerde partners zijn de Bundesanstalt für Arbeitsschutz und -medizin, Berufsgenossenschaft Energie Textil Elektro Medienerzeugnisse, DB Fahrzeuginstandhaltung, Dekra Automobil, GuS – Präzision in Kunststoff, Glas und Optik, Bundesanstalt Technisches Hilfswerk, Unfallkasse NRW en Volkswagen.
Het project wordt financieel ondersteund door het Bundesministerium für Bildung und Forschung (BMBF) in het kader van de kennisgeving 'Zivile Sicherheit – Innovative Rettungs- und Sicherheitssysteme'. (foto: Stadt Dortmund – Institut für Feuerwehr- und Rettungstechnologie)