Optische componenten uit de 3D-printer

05/12/2018

Door Ad Spijkers

Complete lasersystemen uit de 3D-printer? Onderzoekers in Clausthal en Hannover willen tenminste delen van een lasersysteem additief produceren. Deze productietechniek maakt volledig nieuwe benaderingen in de laserproductie en lichtindustrie mogelijk.


     

Wat klinkt als toekomstmuziek, wordt voor een deel gerealiseerd in een nieuw onderzoeksproject van de Gottfried Wilhelm Leibniz Universität Hannover (LUH), het Laser Zentrum Hannover (LZH), het Clausthaler Zentrum für Materialtechnik (CZM) en de Hochschule Hannover (HsH). De onderzoekers in het innovatienetwerk Grotesk willen optische en optomechanische onderdelen uit verschillende materialen (glas, polymeer en metaal) indien mogelijk in één stap additief vervaardigen. Aldus kunnen complexe optische geometrieën worden geproduceerd of steunen met geïntegreerde koelkanalen om conventionele componenten zoals laserkristallen heen worden geprint.

Anders denken over productie

Met additieve vervaardiging kunnen de onderzoekers conventionele denkwijzen achter zich later. De productie van optica en componenten kan volledig anders worden uitgevoerd. De onderzoekers verschaffen zich daarmee nieuwe ontwerpmogelijkheden voor optische overdracht, structuren van behuizingen en het thermisch management.

In het netwerk met LUH, CZM en HsH zal het LZH de eisen aan de optische elementen definiëren, hun ontwerp maken en de vervaardigde producten onderzoeken op hun optishche, thermische en structurele eigenschappen.

Het project Grotesk staat voor 'Generative Fertigung optischer, thermaler und struktureller Komponenten'. Het project wordt uitgevoerd onder leiding van de Gottfried Wilhelm Leibniz Universität, in samenwerking met Clausthaler Zentrum für Materialtechnik, de Hochschule Hannover en het LZH. Het project heeft een totaal budget van zo'n 1,9 miljoen euro en wordt via een deel gefinanciert uit het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling en de bondsstaat Niedersachsen.

(foto: LZH)