Software maakt ruwe fabriekslay-outs

17/05/2021

Door Ad Spijkers

MeFaP open source software maakt een ruwe lay-out van werkplaatsen in korte tijd mogelijk, zelfs zonder kennis van fabrieksplanning.


     

De MeFaP software is ontwikkeld door wetenschappers van het Institut für Integrierte Produktion Hannover (IPH). Bedrijven kunnen de software gebruiken om automatisch hun bestaande fabriekslay-outs te evalueren en te optimaliseren of om volledig nieuwe lay-outs te genereren. De software neemt daarmee een taak op zich waar fabrieksplanningsdeskundigen voorheen dagen mee bezig waren.

Dit is vooral handig voor kleine en middelgrote bedrijven waar fabrieksplanningsprojecten geen deel uitmaken van de dagelijkse praktijk. Bovendien beschikken ze meestal niet over het juiste personeel. Deze bedrijven kunnen nu met weinig moeite nagaan of hun huidige fabrieksindeling nog up-to-date is of dat een herstructurering zinvol zou kunnen zijn om efficiënter te produceren.

MeFaP

MeFaP staat voor " Methode zur quantitativen, mehrdimensionalen Fabriklayoutplanung". Het instituut heeft de software zodanig ontworpen dat iedereen er zonder hulp mee kan werken. Tegelijkertijd laat de software veel vrijheid voor iedereen die bekend is met fabrieksplanning en zijn fabriekslay-out wil optimaliseren.

Eerst wordt de plattegrond van de fabriek op de gebruikersinterface getekend en opgedeeld in een vlak raster. De individuele vakken in het raster vertegenwoordigen gebieden van minimaal 1 m x 1 m. Hoe grover het raster, hoe minder tijd de software nodig heeft voor de berekening van de indeling. Gebruikers kunnen eigenschappen aan elk vlak toewijzen. Zo kunnen bijvoorbeeld de plafondhoogte, vloerbelasting, type verlichting en de aanwezige aansluitingen zoals water, perslucht en elektriciteit worden opgeslagen.

Vervolgens kunnen zogenaamde fabrieksobjecten worden toegevoegd, zoals magazijnen, productie, montage en kantoren. Voor al deze objecten wordt eerst de globale benodigde ruimte bepaald. Daarnaast kunnen gebruikers vrij veel andere eigenschappen instellen, zoals hoogte, type vloer, gewenste verlichting en locatie.

Optimale indeling

De software heeft deze gegevens nodig om de afzonderlijke ruimtes in het fabrieksgebouw optimaal te kunnen indelen. De software vraagt alle relevante informatie op. Zo kunnen bedrijven die nog nooit een fabriek hebben gepland een idee krijgen welke data nodig is. Niet alle details hoeven te worden opgeslagen, maar hoe meer informatie de software ontvangt, des te beter het resultaat.

Zodra de gegevens zijn ingevoerd, begint de optimalisatie. De software kan in vijf minuten een eerste schetsontwerp maken. Het programma heeft echter enkele dagen nodig voor een gedetailleerde optimalisatie - draaiend op een computer die nergens anders voor wordt gebruikt. Verschillende algoritmen creëren op de achtergrond talloze lay-outvarianten en evalueren deze. Aan het einde toont de software de vijf beste lay-outs - inclusief de respectieve beoordeling. Alle automatisch gemaakte lay-outs kunnen vervolgens handmatig worden bewerkt.

Ook voor bestaande lay-outs

De software kan niet alleen nieuwe lay-outs genereren, maar ook bestaande evalueren. Bedrijven kunnen hun huidige fabriekslay-out in de software invoeren en beoordelingen ontvangen in elf categorieën, waaronder materiaalstroom en landgebruik.

De open source software MeFaP wordt gepubliceerd onder de softwarelicentie European Union Public License V.1.2. De software is beschikbaar op zowel op de projectwebsite als via GitLab.

Foto: IPH