Thu Apr 25 2019

04 25

Ontmoetingsplek voor mens en machine

01/05/2018

Door Ad Spijkers

Bondskanselier Angela Merkel gaat met haar tijd mee. Geen traditionele handdruk ditmaal, maar in gezelschap van de Mexicaanse president Peña Nieto gaf ze een boks aan een robot. Merkel verrichtte deze handeling tijdens de rondgang die ze met de Mexicaanse president deed over de Hannover Messe en CeMAT die vorige week werden gehouden. De boks stond symbool voor een ongedwongen omgang met digitalisering, robots en machine learning.


     

 

“De technologie is een hulpmiddel en niet een concurrent voor de mens. Dat is de kernboodschap van deze beursweek, die wederom aantoont dat Hannover de wereldwijde hotspot is voor de digitale transformatie van de industrie”, aldus Dr. Jochen Köckler, bestuursvoorzitter van de Deutsche Messe AG bij het afsluiten van beide beurzen. “De mens staat centraal: hij beslist en neemt het initiatief. In samenwerking met de machine en de IT ontstaat een concurrentievoordeel in productie, logistiek en energiehuishouding.”

 

Belangrijke rol voor robot

Met het hoofdthema ‘Integrated Industry – Connect & Collaborate’ lieten 210.000 bezoekers zich door in totaal 5800 exposanten informeren over de nieuwste trends en producten. Thema’s als machine learning, kunstmatige intelligentie, industriële IT-platformen, het geschikt maken van het stroomnet voor elektromobiliteit, het gebruik van robots en autonome systemen in productie en intralogistiek en de rol van de mens in de genetwerkte fabriek werden uitgebreid besproken en gepresenteerd. Ook partnerland Mexico werd als innovatieve economische partner en vestigingsplaats voor de industrie gewaardeerd.

“De ondernemingen hebben de eerste stappen op de weg naar gedigitaliseerde en genetwerkte productie nu genomen en staan op het punt de tweede stap te nemen”, aldus Thilo Brodtmann, hoofddirecteur van de VDMA. “Nieuwe business modellen op platforms, het gebruik van ‘digital twins’ en de eerste ervaringen met machine learning zullen in de machinebouw een steeds belangrijker rol spelen.

De Hannover Messe is de juiste plaats om de toekomst van de industrie te bespreken en te presenteren. We zijn ook dit jaar zeer tevreden met het resultaat.” Ook het samengaan van automatisering, software en intralogistiek zal volgens de VDMA de Hannover Messe verder versterken.

Zoals gebruikelijk heeft The Text Factory op de Hannover Messe diverse interviews afgenomen die deze bevindingen van de VDMA onderschrijven. De resultaten zullen de komende weken op The Factory Files worden gepubliceerd. 

 

De cijfers

De records van 2017 werden dit jaar niet gebroken. Waren er vorig jaar nog 225.000 bezoekers, dit was het met 210.000 bezoekers iets rustiger. Hiervan kwam een derde van buiten Duitsland. De meeste bezoekers kwamen uit China (6500), Nederland (5300), Polen (2700) en de Verenigde Staten (1700). Mexico was goed voor 1400 bezoekers. Het partnerland leverde met meer dan 160 exposanten ook een goede bijdrage aan de beursvloer.

De volgende Hannover Messe wordt gehouden van 1 tot en met 5 april 2019, met Zweden als partnerland. De volgende CeMAT zal plaatsvinden van 20 tot en met 24 april 2020, wederom samen met de Hannover Messe.

 

Foto: Hannover Messe