Mon May 10 2021

05 10

Spraakassistent voor productie in toekomst

18/12/2020

Door Ad Spijkers

Veertien partners uit vijf landen zijn gestart met een onderzoek naar het gebruik van kunstmatige intelligentie in betrouwbare spraakassistentie.


     

Mensen op de werkvloer hebben tijdens de productie behoefte aan onmiddellijk en snel de juiste informatie, zelfs bij complexe problemen en zonder tijdrovende zoekopdrachten. Ze moeten in de toekomst worden ondersteund door een intelligente spraakassistent. Zo'n systeem is gebaseerd op kunstmatige intelligentie en moet ook kennisoverdracht tussen medewerkers mogelijk maken.

Veertien partners uit vijf landen doen hiernaar onderzoek in het nieuwe Europese R & D-project Coala. De coördinatie van het project ligt bij het Bremer Institut für Produktion und Logistik (BIBA). De projectpartners uit wetenschap en industrie zijn gevestigd in Italië, Nederland (TU Delft en Diversey), Griekenland, Frankrijk en Duitsland.

Coala

Coala staat voor COgnitive Assisted agile manufacturing for a LAbor force supported by trustworthy artificial intellengence. Net als Alexa, Bixby, Cortana, Siri en dergelijke beantwoordt Coala allerlei vragen. Uit angst voor hun privacy en data zien velen af van de diensten van deze intelligente stemassistenten. De opmars van digitalisering en kunstmatige intelligentie (AI) roepen ethische vragen op. Maar spraakassistenten worden steeds meer gewaardeerd als nuttige hulpmiddelen in het dagelijks leven.

Met Coala wordt een betrouwbare stemassistent voor de industrie gecreëerd. In de toekomst ondersteunt het werknemers bij de productie en kan het bijvoorbeeld op een smartphone of tablet worden gebruikt.

Het consortium onderzoekt en ontwikkelt aan de hand van drie cases uit de textiel-, chemicaliën en witgoed-industrie. Daartoe openen de projectpartners Fratelli Piacenza (Italië), Diversey Netherlands Production (Nederland) en Whirlpool EMEA (Italië) hun productiefaciliteiten en stellen ze gegevens beschikbaar. Daarnaast is de textielacademie in Biella (Italië) betrokken bij het opleidingsaanbod voor vakmensen.

BIBA Coala spraakassistent 780

De Coala spraakassistent moet in de toekomst productiemedewerkers ondersteunen en kan bijvoorbeeld op een smartphone of tablet worden gebruikt. (foto: Stefan Wellsandt, BIBA)

Mycroft en Why

De oplossing is gebaseerd op de op privacy gerichte open assistent Mycroft. Het maakt onder meer het snel genereren van data-analyses en het verstrekken van informatie voor individuele werkplekken mogelijk. Een snelle, betrouwbare reactie op locatie tijdens een lopend proces maakt een snelle reactie op productieproblemen mogelijk en bespaart daarmee kosten. Het antwoord vereist de verwerking van een breed scala aan gegevens, ook uit verschillende databases van verschillende afdelingen.

Een ander hart van Coala is een nieuw soort verklarende software, de Why-engine. Het moet de assistent in staat stellen om waarom-vragen te beantwoorden. Gebruikers kunnen deze vragen op elk moment stellen om beter te begrijpen waarom en op basis waarvan de wizard een bepaald antwoord heeft gegeven.

De projectpartners zeggen dat het COALA-systeem van groot economisch belang is voor de bedrijven die er gebruik van maken. Op basis van vooronderzoek gaan de onderzoekpartners er van uit dat de bijbehorende kosten in individuele gevallen tot 60% kunnen worden teruggedrongen. Met versneld opleiden van medewerkers verwachten ze een kostenreductie tussen 15% en 30%.

Foto boven: Diversey Netherlands Production