POKA-app maakt werk operators bij Danone makkelijker

22/02/2021

Door Lilian Vermeer

Met de cloud gebaseerde POKA-app kunnen operators bij Danone veel makkelijker hun werk doen. Met een tablet in hun hand hebben ze altijd en overal toegang tot alle informatie over machines en productielijnen. Daarnaast kunnen ze er problemen mee oplossen, kennis opslaan, instructies delen, trainen en nieuws posten.


     

“Voor deze app is echt gekeken naar de behoefte van de operator op de werkvloer,” zegt Mike Dubach van Wonderware Benelux. “Voor de jonge mensen op de werkvloer die nog niet zolang geleden van school af zijn, spreekt het ook erg aan om met de tablet in de hand alles te kunnen opzoeken en ook bij te kunnen dragen aan de inhoud van de app.”

Problemen oplossen

“Eerder moesten operators honderden verschillende instructies uit het hoofd kennen. Als je het niet wist, moest je het opzoeken en dan nog zien te vinden op papier of in de computer. Dat was allemaal erg lastig en tijdrovend,” zegt Jorn Vroegh, Learning & Development Coordinator van Danone. “Nu scannen ze de QR-code op de desbetreffende machine met hun tablet en krijgen onmiddellijk de instructies te zien.”
Vanaf 2015 zijn ze bij Danone gestart met het ontwikkelen en inrichten van de POKA-app (ook wel Teamwork van Aveva) samen met de operators. De regels waaraan iedereen zich moet houden kwamen erin, een stukje PDCA (plan, do, check, act), een problem solving gedeelte. Vroegh vertelt over dat laatste: “Wanneer je met een probleem zit bij een bepaalde machine dan stuur je dat via de app uit. Dat gaat dan naar alle experts die voor die machine zijn ingesteld binnen Danone, maar je kunt ook bijvoorbeeld een extern iemand erin zetten. Is het probleem opgelost? Dan controleer je het nog eens en je kunt er bijvoorbeeld een nieuwe instructie voor maken.”
Danone wil het gebruik van de app uitbreiden naar 21 locaties. Momenteel wordt het op 15 locaties gebruikt. In Europa, Nieuw-Zeeland, Brazilie werken ze allemaal al met dezelfde tool en daardoor is samenwerken en kennisuitwisseling veel makkelijker.

Trainen

De nieuwe manier van trainen is ook prettiger en efficiënter. Eerder moest er altijd een buddy meelopen met de nieuwe operator in de fabriek en instructies geven. Maar elke trainer/buddy doet het weer anders. En ook instructies in tekstvorm laten vaak ruimte voor verschillende interpretatie. Vroegh: “Nu doen we het vooral met video-instructies. Deze zijn door verschillende mensen samengesteld en dus de nieuwe standaard geworden. Het gevolg is dat de buddy 40 procent minder nodig is. Ook het checken of de kennis en vaardigheden nog voldoende aanwezig zijn kan via de app. Situaties die niet zo vaak voorkomen kunnen nu ook makkelijker getraind worden.” 

Makkelijker zoeken, minder fouten

Kortom: het grote voordeel van de app is dat alles gemakkelijker opgezocht kan worden en dat zonder papier. Fouten worden op deze manier voorkomen en de medewerker heeft meer verantwoordelijkheid en is daardoor meer betrokken.

Foto: poka.io