Van machinedata tot inzicht

05/07/2017

Door Liam van Koert

Vorig jaar lichtte Lenze al een tipje van de sluier op van een nieuwe samenwerking. Samen met het Amerikaanse ei3 wordt een robuuste cloudomgeving voor OEE- en downtime tracking, remote diagnostics en predictive maintenance uitgerold. Inmiddels heeft ie3 en OPC UA koppeling gemaakt voor Lenze controllers en loopt er een aantal pilotprojecten waarin Lenze en hun klanten belangrijke ervaring op doen. Applicatie engineer en kartrekker Jurgen Rijkers vertelt.


     

 

Was het kortgeleden nog WannaCry dat de cybergemoederen bezighield, of er diende zich al weer een nieuwe digitale gijzeling aan waar onder andere de Rotterdamse haven last van had. En terwijl Procureur-generaal Gerrit van der Berg op TV waarschuwt dat over 5 jaar 60 procent van alle criminaliteit zich in het digitale domein zal afspelen, raast de digitaliseringstrein onverminderd voort. Zij het op een iets behoudender tempo, geldt dit ook in de industrie. De voordelen van een verbonden productie en een doeltreffende analyse en correlatie van big data zijn eenvoudigweg te groot. Mits robuuste cyber security een integraal deel van de oplossing vormt.

 

Eigen ei3 cloud

“Het zal je niet zijn ontgaan dat heel veel van onze collega’s momenteel met cloudoplossingen komen voor het ontsluiten van machinedata”, stelt Jurgen Rijkers vast. En inderdaad, je kan geen beurs bewandelen of persconferentie bijwonen of de wolken vliegen je om de oren. “Maar bij velen is het ook een ‘work in progress’. Het zelf ontwikkelen van een robuuste oplossing vergt tijd. Tegelijkertijd zijn de machinebouwers en eindgebruikers terecht voorzichtig. Want hoeveel industriële automatiseerders hebben nu echt verstand van cloud IT? Voor Lenze is dit destijds reden geweest om op zoek te gaan naar een ervaren partner. In ei3 hebben we die gevonden. Zij koppelen al sinds 1999 machines aan het internet en hebben in hun eigen cloud-omgeving al meer dan 90.000 machines online. Dat kunnen maar weinig partijen zeggen. Niet alleen hebben ze verstand van machinebouw – ze hebben diverse krachtige algoritmes voor OEE tracking, downtime tracking, diagnostics en predictive maintenance ontwikkeld - maar zeker ook van Cloud IT. Zo hebben ze hun cloud-omgeving helemaal zelf ‘from scratch’ gebouwd en beschikken zelf over 5 zeer goed beveiligde en gecertificeerde serverparken. Voor Lenze was dit laatste een hele grote pré om met ei3 in zee te gaan. Het getuigt van expertise en het is een geruststellende gedachte om over een specialistisch team te beschikken dat hackers 24/7 buiten de deur houdt. Bovendien ben je met eigen infrastructuur minder interessant voor hackers, en dus minder kwetsbaar, dan met standaard cloud-oplossingen als Microsoft Azure, Google Cloud Platform of Amazone Web Services.”

Naast het beschikken over eigen servers en eigen software is er volgens Rijkers nog een punt waarop ei3 als veilige partner goed scoorde. Want ook binnen de fabriek wordt er voor een extra beveiliging gezorgd. Rijkers: “Vertrekpunt van de ei3 oplossing is een kastje dat het midden houdt tussen een harddisk en een firewall. Het onttrekt alle data uit de controller, slaat dit lokaal op en zorgt er voor dat alleen uitgaande communicatie mogelijk is. Vervolgens wordt alle data van de verschillende kastjes – elke controller krijgt hiermee zijn eigen firewall – centraal verzameld, versleuteld en naar de cloud gestuurd. Ook dit centrale verzamelpunt fungeert als firewall en staat alleen uitgaand dataverkeer toe. “

 

ei3

 

Waarde toevoegen

Tot zover het geruststellende deel van het partnerschap. Want waar zit hem nu precies de waarde van de samenwerking voor klanten van Lenze? “Die zit hem in de applicaties en het feit dat je die via de cloud heel snel kan hebben draaien en ze overal beschikbaar hebt. Voor OEE- en downtime tracking spreekt dat voor zich. Zowel machinebouwers als eindgebruikers willen zien hoe hun machinepark presteert. Waarom staat die machine stil? Hoe lang? En wat is de kwaliteit van de producten die van de band rollen? Dit zijn de inzichten die je nodig hebt om de productie te optimaliseren. Aanmaken van een dergelijke applicatie via de cloud? Dat gaat heel snel. Binnen een dag heb je dashboards die met data wordt gevuld. Ook heb je dan de rechten aan de verschillende gebruikers toegekend. Wie kan wat zien en wie mag wat wijzigen? Machinebouwers en eindgebruikers hebben verschillende rollen en belangen die hier moeten worden vastgelegd. Voordat er echt zinvolle conclusies uit big data getrokken kunnen worden? Dan moet je ook echt over big data kunnen spreken één of twee maanden draaien.”

Ook is er volgens Rijkers veel waarde te halen uit de remote diagnostics en predictive maintenance. “Waar ze ook staan, machinebouwers kunnen overal ter wereld zien wat de status van hun machines is en stroringen oplossen. Ook kunnen ze voorspellingen doen over de gezondheid van kritieke onderdelen en deze tijdig vervangen op het moment dat het de eindgebruiker uitkomt. Dat voorkomt dure stilstanden.” Hier wordt overigens ook duidelijk wat de voordelen zijn van een partnerschap. Want hoewel de ei3-oplossing ook werkt met controllers van andere makelij, is voor Lenze producten de historische data in de voorspellende algoritmes verwerkt, wat tot betere voorspellingen leidt. Ook is er een OPC UA – koppeling gemaakt zodat Lenze klanten zelf de cloud omgeving kunnen inrichten en hun variabelen kunnen aanmaken. Voor andere producten moet hiervoor eerst een wensenlijstje bij ei3 worden ingediend. Tot slot betekent het partnership ook dat Lenze nu actief de markt op gaat om deze oplossing aan klanten aan te bieden. En de eerste geluiden zijn positief. Rijkers: “We hebben sinds een paar maanden 6 pilotprojecten draaien in verschillende landen, waaronder in Nederland. Het gaat dan om machines met 10-25 assen en machinebouwers die zo’n 30 tot 40 machines per jaar maken. Zoals gezegd duurt het even voordat je voldoende gegevens hebt verzameld voor een betrouwbare analyse, dus al te veel mag ik over die projecten nog niet zeggen. Maar blijf aan de lijn, want dit verhaal wordt zeker vervolgd!”