Lineaire racebaan rekent af met logistieke bottlenecks

23/01/2018

Door Liam van Koert

Ook al kennis gemaakt met de ACOPOStrak? Op de SPS/IPC-Drives zagen we dit nieuwe lineaire transportsysteem van B&R. En eerlijk is eerlijk, het was best indrukwekkend. Er was zelfs een speciaal en razendsnel visionsysteem met Powerlink voor ontwikkeld.


     

 

// Factory Facts //

  • ACOPOStrak: een lineair transportsysteem
  • Logistieke bottlenecks en buffers elimineren
  • Parallel produceren met robotica
  • Eigen visionsysteem met Powerlink

 

De productdragers die met hoge snelheid voorbij schieten hebben wel iets weg van een racebaan. Alleen wordt er hier op volle snelheid – volgens B&R tot 4 meter per seconde - in- en uitgevoegd. Terwijl de productdragers precies op de juiste afstand van elkaar blijven. Dat hiervoor flinke versnellingen nodig zijn, is geen probleem. Weegt het product 2 kilogram dan accelereert het systeem met 5g. Een versnelling waarbij piloten en astronauten hun bewustzijn verliezen.

 

 

Productie moet flexibeler

Ook Piet Tak, directeur van B&R Nederland, is onder de indruk van het nieuwe ACOPOStrak-systeem. De eerste offertes heeft hij al de deur uit mogen doen. En hoewel het systeem een iets ander prijskaartje heeft dan gangbare lineaire systemen, zijn de eerste early adaptor-klanten blij met de voordelen van het nieuwe systeem. “Ik ben echt niet de eerste en enige die al meer dan 10 jaar roept dat klanten customized producten voor serieprijzen willen. Destijds dachten veel machinebouwers dat die trend wel aan hen voorbij zou gaan. Maar nu worden ze ingehaald door de realiteit. Het aantal productvariaties wordt steeds groter, en daarmee ook de noodzaak van meer flexibiliteit in de logistiek. De ACOPOStrakis hier een stevig antwoord op. Met het razendsnelle lineaire systeem kan je op individueel niveau productstromen samenstellen.”

 

Logistieke bottlenecks aanpakken

Volgens Tak zijn de plekken waar producten gemengd en gesplitst worden, nu nog de bottleneck in het productieproces. Maar die kunnen er nu worden uitgehaald. “Ik verwacht niet dat hele productievloeren ineens met het ACOPOStrak-systeem worden uitgerust. Maar juist bij de toevoer en afvoer vanuit machines is een hoop te winnen. Hier heb je vaak opstoppingen en moet er flink gebufferd worden om met de  capaciteit van de productiemachines mee te kunnen. Door juist die bottlenecks eruit te halen, worden de cyclustijden korter en gaat je OEE omhoog. Bovendien scheelt het natuurlijk flink in de footprint als je de bufferstations kunt laten vervallen.” Die zelfde kleinere footprint en hogere OEE geldt volgens Tak ook als je ACOPOStrak gebruikt om processen parallel uit te voeren. “Parallelliseren betekent dat de cyclustijd van de langzaamste bewerking niet meer de totale cyclustijd bepaalt. In plaats hiervan pas je het zogenoemde load-balancing-principe toe, zodat elk werkstation zo dicht mogelijk bij zijn maximale output presteert. En wanneer je parallelliseren in combinatie met robotica gaat toepassen wordt het natuurlijk helemaal interessant.”

 

 

Complete bouwdoos

Tot zover de belofte van ACOPOStrak. Maar hoe werkt het systeem precies? We lopen naar enkele displays waar verschillende onderdelen van de racebaan zijn uitgestald. “Wat betreft de baanelementen hebben we 45 graden bochten, 90 graden bochten, 135 graden bochten, 180 graden bochten en natuurlijk de rechte elementen. Ook zijn er enkele kortere segmenten, zodat nagenoeg elke gewenste baan pas gemaakt kan worden. In deze baanelementen worden de shuttles gehangen. Deze bestaan uit vier nagenoeg wrijvingsloze geleidewieltjes, een drager en natuurlijk de magneet. Naast het voordeel dat een magnetische aandrijving supersnel, precies is en weinig slijtage oplevert, zijn de shuttles ook ‘hot swapable’. Dat betekent dat de lijn niet hoeft worden stilgezet om shuttles uit te wisselen. Idealiter wordt hiervoor in de track wel een ‘pitstop’ opgenomen, zodat het primaire proces hier geen last van heeft.”
Hoe groot je de racebaan maximaal kan maken en hoeveel raceauto’s erop kunnen? Daar heeft B&R nog geen definitief antwoord op. De opstelling op de beurs is opgebouwd uit 697 segmenten, is 27,9 meter lang en herbergt 65 shuttles. Maar grotere opstellingen met 100 meter en 250 shuttles zijn ook al gebouwd, getest en goed bevonden. Het zelfde geldt voor de verticale uitvoering en de uitvoering voor de voedselverwerkende industrie.

 

Geïntegreerde automatisering

Dat brengt ons op een laatste punt voor ACOPOStrak. Hoe ga je in hemelsnaam 250 shuttles programmeren die allemaal met een bloedvaart precies op de juiste tijd op de juiste plek moeten zijn? “Niet”, antwoord Tak. “ACOPOStrakis volledig geïntegreerd in het B&R-portfolio. Dat betekent uiteraard Powerlink, maar ook Automation Studio en mapp Technologie. Hierdoor hoeven gebruikers alleen maar aan te geven welke producten ze op welk moment nodig hebben. Het systeem zorgt er vervolgens voor dat de juiste shuttles op de juiste manier – zonder botsen – over de baan bewegen.” De noodzaak van verregaande integratie is overigens de reden waarom B&R op de SPS een eigen visionsysteem over Powerlink introduceert. Tak: “We hebben wel een samenwerking met Cognex die een Powerlink-camera levert, maar voor dit soort toepassingen schieten de specificaties te kort en heb je een echt geïntegreerde oplossing nodig. Enerzijds om qua snelheid mee te kunnen: met ons eigen visionsysteem kan je ook op volle snelheid zien welk product er op welke shuttle staat. Maar ook voor wat betreft het gebruikersgemak door configureren in plaats van programmeren. Met al die flexibiliteit neemt ook de complexiteit flink toe; onze nieuwe producten geven daar een mooi antwoord op."